Σκέρτσος για κακοκαιρία: Ζητάμε συγνώμη για την ταλαιπωρία, οι ευθύνες θα αποδοθούν

Σκέρτσος για κακοκαιρία: Ζητάμε συγνώμη για την ταλαιπωρία, οι ευθύνες θα αποδοθούν

Συγγνώμη για τις αστοχίες και τα λάθη που υπήρξαν σχετικά με την κακοκαιρία «Ελπίς», ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος και διαβεβαίωσε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν, ενώ θα υπάρξουν και κυρώσεις στην Αττική Οδό για τον εγκλωβισμό των οδηγών. Παράλληλα προανήγγειλε βελτιώσεις του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

«Oφείλουμε ένα μεγάλο συγγνώμη σε όσους ταλαιπωρήθηκαν, οφείλουμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους 7.500 που βοήθησαν» δήλωσε αρχικά ο Υπουργός Επικρατείας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του STAR. 

Ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στην κακοκαιρία «Ελπίδα» λέγοντας ότι υπήρχε όντως πρόγνωση της ΕΜΥ αλλά «έλειπαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ότι με την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων υπήρχαν όντως αντανακλαστικά που δεν ήταν τα αναμενόμενα». Συμπλήρωσε όμως ότι επρόκειτο για μια κακοκαιρία χωρίς προηγούμενο στην πρωτεύουσα.    

Παραδέχτηκε δε, ότι για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, που απαιτούν τη συνέργεια και τη συνεργασία πολλών φορέων, «δεν υπάρχει η ανάλογη εμπειρία. «Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας δεν υπήρχε ουσιαστικά στην Ελλάδα πριν την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε ξαφνικά από το 0 στο 10», τόνισε.

Ο Υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε ότι «όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του αναλαμβάνει την ευθύνη», αφήνοντας ανοιχτό ουσιαστικά κάθε ενδεχόμενο καταλογισμού ευθυνών, αν και δε θέλησε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.  

Σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με τους εγκλωβισμούς ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση να συγκαλύπτουμε τις αποτυχίες» και πως «έχουμε αποδείξει ότι όταν εντοπίζεται αστοχία, αυτή θεραπεύεται» για να σημειώσει: «αλλά οι ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους, τώρα είναι η ώρα της μάχης».

Για την Αττική Οδό δήλωσε ότι «ήδη η εταιρεία έχει καταλάβει  το λάθος που έχει γίνει, επί 20 χρόνια ήταν μια υποδειγματική εταιρεία», με αφορμή την παραίτηση του διευθυντικού στελέχους της,  αλλά και την πρότασή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για αποζημίωση 2.000  ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο.     

Επίσης, υπογράμμισε ότι «θα υπάρξουν κι άλλες κυρώσεις, έπειτα από τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υποδομών» και εξέφρασε τη λύπη του για τα πρωτοφανή περιστατικά: «Λυπούμαστε για αυτό που έγινε, αλλά θα μάθουμε από αυτό» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εμείς δεν συγκαλύπτουμε καμία δυσκολία, αλλά θέλουμε να μαθαίνουμε από αυτές».

«Προφανώς ο μηχανισμός χρειάζεται βελτίωση» παραδέχτηκε, ενώ ενημέρωσε ότι μέχρι αύριο θα έχουν αποκατασταθεί παντού τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, καθώς παραμένουν χωρίς ρεύμα περίπου 5.000 συνδέσεις.