Σήμερα η εκδίκαση του τρίτου αιτήματος της Άγκυρας για έκδοση των «8»

Σήμερα η εκδίκαση του τρίτου αιτήματος της Άγκυρας για έκδοση των «8»

Στο συμβούλιο Εφετών της Αθήνας εξετάζεται σήμερα το τρίτο αίτημα της Τουρκίας για την παράδοση των 8 στρατιωτικών οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, στην σκιά του βίντεο που δημοσίευσαν χθες τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. 

Εν αναμονή της εκδίκασης και εν μέσω της έντασης που επικρατεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, λόγω και της πολυήμερης κράτησης των δύο στρατιωτικών στον Έβρο, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak έδωσε χθες στη δημοσιότητα βίντεο που, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, εικονίζει τρεις από τους οκτώ αξιωματικούς που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα να κρατούν όπλα και να διαφεύγουν μέσα από στρατόπεδο το βράδυ του πραξικοπήματος.

Το Κακουργιοδικείο Κωνσταντινούπολης ζητά την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, προκειμένου για να δικαστούν στη χώρα τους για οκτώ αδικήματα.

Σε βάρος τους, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, εκκρεμεί ένταλμα σύλληψής τους προκειμένου να δικαστούν για τα εξής οκτώ αδικήματα της:

1. Απόπειρας κατάργησης της Κυβέρνησης της τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της.
2. Απόπειρας κατάργησης της συνταγματικής τάξης.
3. Απόπειρας κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της.
4. Συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση.
5. Απόπειρας δολοφονίας εκ προθέσεως.
6. Λιποταξίας σε ξένη χώρα.
7. Κλοπής στρατιωτικού υλικού.
8. Πρόκλησης φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

Για την υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών έχει αποφανθεί κατά της έκδοσης με απόφασή του ο Άρειος Πάγος τα ποινικά τμήματα του οποίου δεν έκριναν την ουσία των κατηγοριών αλλά επικαλέστηκαν τις συνθήκες δικαιωμάτων του ανθρώπου. 

Σημειώνεται πως και οι οκτώ παραμένουν υπό κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού-Αχαρνών καθώς εκκρεμούν οι αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει.