Το σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μείωσης φυσικού αερίου - Κίνητρα και δράσεις

Το σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μείωσης φυσικού αερίου - Κίνητρα και δράσεις

Κίνητρα στους μεγάλους καταναλωτές όπως οι βιομηχανίες, να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου, περιλαμβάνει σχέδιο της Κομισιόν, προσχέδιο του οποίου διαθέτει το Reuters. Οι δράσεις που θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο αυτό έρχονται ως αντίδοτο σε ενδεχόμενες περαιτέρω περικοπές στις παραδόσεις ρωσικού αερίου, οι οποίες, όπως προειδοποίησε το ΔΝΤ, θα μπορούσαν να βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πρόκειται να δημοσιευθεί στις 20 Ιουλίου, θα προτείνει στις χώρες να δοθούν οικονομικά κίνητρα στις βιομηχανίες για να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου, να αλλάξουν καύσιμα στη βιομηχανία και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και να ξεκινήσουν ενημερωτικές εκστρατείες για να ωθήσουν τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λιγότερο τη θέρμανση και την ψύξη.

Μεταξύ άλλων, τα μέτρα ενδέχεται να περιλαμβάνουν δημοπρασίες ή διαγωνισμούς για την παροχή κινήτρων μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου στους μεγάλους καταναλωτές και να έχουν ως αντάλλαγμα αποζημίωση, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Η ΕΕ στοχεύει να δημιουργήσει ένα απόθεμα ασφαλείας φυσικού αερίου για το χειμώνα, όταν η ζήτησή του για θέρμανση κορυφώνεται. Τα νοικοκυριά είναι «προστατευόμενοι πελάτες» βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι θα επηρεαστούν τελευταία. 

«Η έγκαιρη κοινή δράση σε επίπεδο ΕΕ σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή της διαδικασίας αποθήκευσης θα μειώσει την ανάγκη για πιθανή και πιο επώδυνη μείωση της ζήτησης αργότερα τον χειμώνα, σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία», αναφέρεται στο προσχέδιο.

Η αποθήκευση φυσικού αερίου της ΕΕ είναι επί του παρόντος πλήρης κατά 62%, πολύ λιγότερο από τον στόχο του 80% μέχρι τον Νοέμβριο.

Πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η ΕΕ βασιζόταν στη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου της. Αυτό το μερίδιο έχει πέσει κατακόρυφα και οι ροές από τη Ρωσία είναι τώρα κάτω από το 30% του μέσου όρου 2016-2021, ανέφερε το προσχέδιο.

Η Μόσχα έχει περικόψει ή μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε 12 χώρες της ΕΕ από την έναρξη του πολέμου, διακόπτοντας εντελώς σε ορισμένες λόγω διαφωνίας στο νόμισμα πληρωμής, επηρεάζοντας άλλες χώρες μειώνοντας τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία.

Ο αγωγός αυτός βρίσκεται εκτός λειτουργίας μέχρι τις 21 Ιουλίου για ετήσια συντήρηση, κάτι για το οποίο όμως κυβερνήσεις, αγορές και εταιρείες ανησυχούν ότι μπορεί να παραταθεί εξαιτίας του πολέμου.