Σενάρια «υποχώρησης» του Ερντογάν στην οικονομία - Ράλι για την τουρκική λίρα

Σενάρια «υποχώρησης» του Ερντογάν στην οικονομία - Ράλι για την τουρκική λίρα

Συνεχίζεται το ανοδικό ράλι της τουρκικής λίρας καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν αλλάζει κατεύθυνση στην οικονομική πολιτική και θα επιτρέψει στον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα μάλιστα με την Glodman Sachs, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων στο 15%.

«Πιστεύουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων της την επόμενη εβδομάδα», σημειώνει μιλώντας στο Bloomberg η Φοίνιξ Κάλεν, στρατηγική αναλύτρια της Societe Generale.

Στον απόηχο αυτών των εκτιμήσεων, το εθνικό νόμισμα της χώρας συνεχίζει να κινείται ανοδικά με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 7,7 λίρες ανά δολάριο, ενώ βρίσκεται σε τροχιά για τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη της την τελευταία δεκαετία.

Σημειώνεται πως οι συνολικές απώλειες του τουρκικού νομίσματος το 2020 ανέρχονται στο 30%, παρά τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησηας να αναστρέψουν το κλίμα, μέσω swaps, γεγονός που οδήγησε τα καθαρά αποθεματικά ξένου συναλλάγματος να υποχωρήσουν κατά 18,4 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του δικτύου Bloomberg, οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για ένα ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι πιθανό να σηματοδοτούν αλλαγή στάσης στην αντιπαράθεση της γειτονικής χώρας με τις αγορές.

Πιο αναλυτικά, το Bloomberg σημειώνει πως οι αναφορές Ερντογάν σχετικά με το ποιος είναι αρμόδιος για τον προσδιορισμό και την εφαρμογή των πολιτικών που απαιτούνται για τον έλεγχο του πληθωρισμού κινούνται προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης των πιέσεων στην τουρκική οικονομία και το νόμισμα της γειτονικής χώρας.

«Όπως παντού στον κόσμο έτσι και στη χώρα μας, είναι δουλειά της κεντρικής τράπεζας να προσδιορίζει και να εφαρμόζει τις πολιτικές που χρειάζονται για τον έλεγχο του πληθωρισμού», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας την Τετάρτη στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Ωστόσο μερικοί αναλυτές πως ο ενθουσιασμός που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου θα μετριαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Μπορεί μια λεοπάρδαλη να αλλάξει τις βούλες της;», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Nigel Rendell, αναλυτής της Medley Global Advisors.