Σε ολονύχτια επιφυλακή η ΕΛΑΣ - Πάνω από 250 προσαγωγές σε όλη τη χώρα
Επέτειος Γρηγορόπουλου

Σε ολονύχτια επιφυλακή η ΕΛΑΣ - Πάνω από 250 προσαγωγές σε όλη τη χώρα

Σε ολονύχτια επιφυλακή παραμένουν οι αστυνομικές δυνάμεις υπό τον φόβο νέων περιφερειακών καταδρομικών επιθέσεων, σαν κι αυτή που καταγράφθηκε χθες στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού. Ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στα Εξάρχεια και άλλα σημεία του κέντρου της Αθήνας όπου μες στην ημέρα επικράτησε μεγάλη ένταση με ομάδες διαδηλωτών που επιχείρησαν να κάνουν πορείες για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Κατά διαστήματα έγινε χρήση βομβίδων κρότου λάμψης, αλλά και χημικών με στόχο της ΕΛΑΣ να απομακρυνθούν οι συγκεντρωμένοι τόσο από τα Εξάρχεια, όσο και από άλλες περιοχές, όπως η Πατησίων, που νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί φοιτητές. 

Η ΕΛΑΣ πραγματοποιήσει πάνω από 250 προσαγωγές από το πρωί της Κυριακής, με 100 από αυτές να γίνονται στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Σημειώνεται, ότι οι 60 προσαγωγές έγιναν στα Εξάρχεια.

Το μεσημέρι επικράτησε ένταση στα Εξάρχεια, όταν ομάδα ατόμων συγκεντρώθηκε κρατώντας ένα πανό. Αμέσως μετά αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν τη συγκέντρωση.

Σημειώνεται ότι από το πρωί οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ ήταν σαρωτικοί, ενώ οι προσπάθειες για συγκεντρώσεις που έγιναν αντιμετωπίστηκαν άμεσα και διαλύθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι ανήμερα της επετείου της δολοφονίας Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ απαγορεύτηκαν οι συγκεντρώσεις άνω των 4 ατόμων.

Επίθεση με μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα Επταλόφου

Καταδρομική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα του Επταλόφου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν άγνωστοι γύρω στις 9.30 μ.μ..

Οι δράστες έριξαν τρεις μολότοφ σε υπηρεσιακό όχημα το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες και τραπήκαν σε φυγή. 

Μέχρι στιγμής η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε 10 προσαγωγές ύποπτων.

Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί, 24 πλέον σταθμοί του μετρό κλειστοί

Κλειστοί είναι σήμερα, από τις 8 το πρωί, οι σταθμοί «Ομόνοια», «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ακρόπολη», «Μοναστηράκι», «Βικτώρια» και «Σεπόλια» στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω της 12ης επετείου από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Επίσης έκλεισαν στις 11π.μ. και οι σταθμοί του μετρό «Αττική», «Ευαγγελισμός» και «Μ. Μουσικής».

Επιπλέον με νέα εντολή της ΕΛΑΣ στις 12:30 έκλεισαν  ακόμα οι σταθμοί του μετρό «Πανόρμου», «Αμπελόκηποι», «Συγγρού Φιξ», «Ν. Κόσμος», «Δάφνη», «Αιγάλεω», «Ελαιώνας», «Κεραμεικός», «Μεταξουργείο» στις γραμμές 2 και 3. Επίσης, με την ίδια εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας έκλεισαν και οι σταθμοί «Κ.Πατήσια», «Αγ. Νικόλαος», «Θησείο», «Πετράλωνα» και «Καλλιθέα» της γραμμής 1.

Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς ωστόσο να πραγματοποιούνται στάσεις. 

Περαιτέρω, στις 13:00 διεκόπησαν με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίαςκαι τα δρομολόγια του Τραμ από τη στάση «Αιγαίο« στη Ν. Σμύρνη έως το «Σύνταγμα». Διευκρινίζεται πως η κίνηση του Τραμ γίνεται από τη «Βούλα» έως τη στάση «Αιγαίο».

Επί ποδός θα βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες 5.000 αστυνομικοί, ενώ θα χρησιμοποιηθούν drones και ελικόπτερα προκειμένου οι επίγειες δυνάμεις  να κατευθύνονται από αέρος.

Ελεγχοι και προσαγωγές και στη Θεσσαλονίκη

Στην προσαγωγή τριών νεαρών ατόμων προχώρησαν αστυνομικοί και στη Θεσσαλονίκη, ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thestival.gr, οι δύο πρώτες προσαγωγές έγιναν στη Λεωφόρο Στρατού, όταν ομάδα περίπου 30 ατόμων ανήρτησε τρία πανό μπροστά στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Λίγο αργότερα οι αστυνομικοί προσήγαγαν ένα ακόμα άτομο. Κλιμάκιο της ΕΛΑΣ εντόπισε τον νεαρό να κινείται στην πλατεία Αριστοτέλους και κατά τον έλεγχο εντοπίστηκε να έχει μαζί του ένα πανό. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ελέγχους ατόμων περιμετρικά των παραπάνω σημείων, συνιστώντας στους διερχόμενους να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Επεισόδια στα Χανιά

Ένταση και μικρής έκστασης επεισόδια σημειώθηκαν στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε ομάδα πολιτών στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. 

Από νωρίς το πρωί στην πλατεία της δημοτικής αγοράς είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικές δυνάμεις, καθώς υπήρχε απαγόρευση συγκεντρώσεων λόγω των μέτρων για την πανδημία. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο πεζοδρόμιο απέναντι από την πλατεία άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες που κρατώντας δύο πανό επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία παρά τις συστάσεις της ΕΛΑΣ να διαλυθούν.