Σε καραντίνα η χώρα από το Σάββατο - Τι εξετάζεται για μετακινήσεις και σχολεία

Σε καραντίνα η χώρα από το Σάββατο - Τι εξετάζεται για μετακινήσεις και σχολεία

Στις 6 το πρωί του Σαββάτου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο lockdown σε όλη τη χώρα, το οποίο θα κινείται στη λογική του μοντέλου Θεσσαλονίκης, που σημαίνει ότι οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με sms στο 13033, ενώ θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί.

Μετά τη νέα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων (2.646 σήμερα) και το αρνητικό ρεκόρ θανάτων σε ένα 24ωρο και διασωληνωμένων σε ΜΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτή την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για επιβολή lockdown σε όλη τη χώρα, και το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει την Πέμπτη τη διάρκεια του lockdown. Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας έκανε λόγο για διάρκεια ενός μήνα, ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν το νέο αυτό lockdown θα είναι διάρκειας 3 εβδομάδων.

Διευκρινίσεις αναμένεται να δοθούν και για τα σχολεία. Βέβαιο θεωρείται πως θα κλείσουν τα λύκεια, ερωτηματικό παραμένουν τα γυμνάσια, ενώ το πιθανότερο σενάριο για τα δημοτικά είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν όπως συμβαίνει και στη Θεσσαλονίκη, μετά την εφαρμογή του νέου lockdown.

Οι διαφορές του νέου lockdown από την καραντίνα του Μαρτίου

Δύο θα είναι οι βασικές διαφορές του νέου πανελλαδικού lockdown.

Συγκεκριμένα, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επομένης ημέρας θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας, κάτι που δεν είχε τεθεί ως μέτρο τον Μάρτιο, καθώς και το ότι θα μείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία, ενώ στην πρώτη καραντίνα είχαν κλείσει όλα τα σχολεία..

Όπως και τον Μάρτιο, το λιανεμπόριο θα κλείσει και ανοικτά θα παραμείνουν μόνο φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για τις μετακινήσεις από τις 5 το πρωί έως τις 9 το βράδυ οι κάτοικοι θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, θα γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Δεν χρειάζεται SMS.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που ισχύει για τη Θεσσαλονίκη, για το διάστημα 5 το πρωί έως 9 το βράδυ θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους παρακάτω λόγους:

- Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS- Επιλογή 1]

- Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS- Επιλογή 2]

- Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS- Επιλογή 3]

- Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS- Επιλογή 4]

- Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS- Επιλογή 5]

- Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS- Επιλογή 6]

- Από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS- Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS- Επιλογή 6].

- Η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS- Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

- Επιπλέον, θα ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Η εστίαση θα παραμείνει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ θα επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.

- Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).

- Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων, συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.

- Στους χώρους λατρείας, οι λειτουργίες θα πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.