Σε ισχύ τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού - Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ, τι αλλάζει από σήμερα

Σε ισχύ τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού - Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ, τι αλλάζει από σήμερα

Σε ισχύ τέθηκε από τις 6 το πρωί η πρώτη δέσμη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον, που μεταξύ άλλων, επαναφέρει τη χρήση μάσκας παντού.

Ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ με τα μέτρα που θα ισχύσουν έως και τις 3 Ιανουαρίου. Σε νέα σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα, θα ληφθούν αποφάσεις για ενδεχόμενη επιβολή δεύτερου κύματος μέτρων, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. 

Όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ επιβάλλεται:

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ για τους κλειστούς χώρους επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο.

Πρόστιμα και σαρωτικοί έλεγχοι 

 

Παράλληλα, οι ειδικοί απευθύνουν ισχυρή σύσταση, επίσης για διενέργεια τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

Η μη τήρηση των μέτρων θα επισύρει διοικητικά πρόστιμα, ενώ στις 27 Δεκεμβρίου η επιτροπή θα συνεδριάσει προκειμένου να εκτιμήσει την αποδοτικότητά τους για να αποφασίσει αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα πριν ή μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Η δεύτερη δέσμη μέτρων

 

Η δεύτερη δέσμη μέτρων, που εφόσον ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, θα ισχύσουν πιθανόν μετά τις 3 Ιανουαρίου έχουν να κάνουν με τη διασκέδαση -καθώς επεξεργάζεται η επιτροπή διάφορα σενάρια για το ωράριο - τις αθλητικές εκδηλώσεις και την τηλεργασία.

Αναλυτικά, η κυβέρνηση εξετάζει:

  • Κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων
  • Τα μπαρ και η εστίαση να κλείνουν στις 23:00 ή στις 00:00
  • Αύξηση της τηλεργασίας ως 50%.
  • Χωρίς την παρουσία θεατών διεξαγωγή αθλητικών αγώνων ή με πληρότητα 10%
  • «Μαχαίρι» στις σχολικές εκδρομές και αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου για κλείσιμο ενός τμήματος σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.