Σε ισχύ τα μέτρα από 3 Ιανουαρίου - Μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα η διασκέδαση και η εστίαση

Σε ισχύ τα μέτρα από 3 Ιανουαρίου - Μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα η διασκέδαση και η εστίαση

Σε ισχύ τίθενται από τις 3 Ιανουαρίου και μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, με προοπτική να παραταθούν εάν χρειαστεί, τα νέα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, οι χώροι διασκέδασης και εστίασης θα λειτουργούν μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, με τραπέζια έως έξι άτομα. Υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή KN95 για τους εργαζόμενους εστίασης και νοσοκομείων, σε επιβάτες ΜΜΜ και πελάτες σούπερ μάρκετ. Αναστολή των σχολικών εκδρομών και επέκταση της τηλεργασίας στο 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η πανδημία Όμικρον έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ελλάδα και κυρίως στην Αττική δήλωσε αρχικά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σημειώνοντας ότι λόγω των συνθηκών η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου και απηύθυνε έκκληση στους νέους στους οποίους καταγράφεται μεγάλη μεταδοτικότητα του κορονοϊού, να αποφύγουν τις συναναστροφές με τους οικείους τους.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στους λόγους έναρξης των μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα, όπως προέβλεπε ένα από τα σενάρια, λέγοντας ότι εφόσον δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο ΕΣΥ, μπορούν να ισχύσουν από τις προαναφερόμενη ημερομηνία.

Αναλυτικότερα, σε ισχύ τίθενται τα κάτωθι μέτρα:

- Υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας η υψηλής προστασίας KN95 υποχρεωτικά για όλους τους εργαζομένους σε εστίαση, διασκέδαση, νοσοκομεία, σε επιβάτες ΜΜΜ και πελάτες σούπερ μάρκετ. Σύσταση για ίδιες μάσκες ή διπλή όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

- Σε ότι αφορά στη διασκέδαση και στην εστίαση τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα, μόνο με εμβολιασμένους, όπως ισχύει έτσι και αλλιώς και χωρίς να υπάρχουν όρθιοι, ενώ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θα είναι έξι άτομα ανά τραπέζι. Πρέπει επίσης να τηρούνται οι μετρικές αποστάσεις.

- Θα επιτρέπεται η μουσική αλλά αν υπάρξουν παραβιάσεις θα διακοπεί και αυτή με υπουργική απόφαση.

- Αυστηροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τα νοσηλευτικά ιδρύματα, ως προς το όριο των επισκεπτών και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.

- H επίσκεψη σε γηροκομεία και δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων θα γίνεται μόνο με αρνητικό PCR test 48 ωρών.

- Τηλεργασία έως και 50% και κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο τομέα. Επίσης, στο ίδιο ποσοστό προτείνεται τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, με το τελικό ποσοστό να καθορίζεται από τους εργοδότες.

- Στα γήπεδα, στις κερκίδες θα υπάρχει 10% πληρότητα (μόνο εμβολιασμένοι όπως ισχύει και τώρα), με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Σε περίπτωση παραβίασης των μέτρων οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Όπως ανέφερε νωρίτερα ο Υπουργός Υγείας, βασικός γνώμονας για τη λήψη των αποφάσεων είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην Αττική, όπου όμως η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%, ενώ εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στα εισιτήρια – εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχώς ενισχύεται ενώ παράλληλα ήδη για την Αττική έχει εκπονηθεί και σχέδιο πλήρους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα όπου υπάρχουν και πολλές ιδιωτικές δομές προκειμένου να καλύψουμε όλες τις ανάγκες αν χρειαστεί, δαιβεβαίωσε.

Ο κ. Πλεύρης, είπε ότι πως σε ότι αφορά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, το 75% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες από 18 ετών ως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών, ενώ ένα 20% είναι περίπου στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών, που έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες για βαριά νόσηση, ενώ εκτίμησε πως στις επόμενες μέρες θα δούμε περαιτέρω άνοδο των κρουσμάτων. «Ελπίζω να μην έχουν επίπτωση στη λειτουργία του ΕΣΥ», σημείωσε.