Σε ένα μήνα "λευκός καπνός" για τον ΑΔΜΗΕ

Σε ένα μήνα "λευκός καπνός" για τον ΑΔΜΗΕ

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Σε ένα μήνα, περίπου, αναμένεται να αποσαφηνισθεί η μορφή και η μετοχική σύνθεση της νέας εταιρίας, που θα αποσχισθεί από τον ΑΔΜΗΕ και στην οποία θα εισφερθούν τα πάγια του Διαχειριστή.

Χθες, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ. Ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης δεν συμμετείχε στη συνάντηση, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί η συζήτηση είχε καθαρά τεχνικό χαρακτήρα, με ανταλλαγή απόψεων και θέσεων σε αυτή τη φάση και δεύτερον, γιατί η πολιτική χροιά αναμένεται να δοθεί στην επόμενη συνάντηση, οπότε θα είναι γνωστή και η τελική άποψη των θεσμών. Με άλλα λόγια, τα περιθώρια πολιτικής πίεσης, εάν και εφόσον υπάρξει τέτοια δυνατότητα, θα εξαντληθούν στη δεύτερη και πιο καθοριστική συνάντηση.

Το ΥΠΕΝ χθες παρουσίασε την δική του εκδοχή για το πώς μπορεί να λειτουργήσει η νέα εταιρία του ΑΔΜΗΕ, στην οποία το ελληνικό δημόσιο προτάθηκε να έχει τουλάχιστον το 51%. Στο τραπέζι έπεσε, όπως έχει μεταδώσει ήδη το liberal.gr και η περίπτωση μέτοχος να είναι η ΔΕΗ, αλλά, χωρίς δυνατότητα ψήφου και συμμετοχής στη διαχείριση της εταιρίας.

Από την πλευρά των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών τέθηκε το θέμα εισόδου στρατηγικού επενδυτή, που θα έχει και το μάνατζμεντ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν, χωρίς να επιδεικνύουν ιδιαίτερη επιμονή από την πλευρά τους, αντίθετα, μεταδίδεται διάθεση συζήτησης. Τα τεχνικά κλιμάκια αποχώρησαν για να μελετήσουν την πρόταση του ΥΠΕΝ, συνεπώς, το ενδιαφέρον μετατίθεται στην επόμενη, κρίσιμη, συνάντηση, η οποία θα δώσει και την πραγματική εικόνα για το πώς θα κλείσει το συγκεκριμένο μέτωπο.

Σε ό,τι αφορά, από την άλλη πλευρά, τις δημοπρασίες ενέργειας, μέσω του μοντέλου NOME, συμφωνήθηκε να αναζητηθεί από κοινού η προτεινόμενη λύση, για ένα θέμα, το οποίο αναγνωρίσθηκε ως τεχνικά δύσκολο.

Η επόμενη συνάντηση ΥΠΕΝ και τεχνικών κλιμακίων των θεσμών δεν καθορίσθηκε, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα γίνει σε ορίζοντα μικρότερου του ενός μηνός. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να έχει κλείσει ως τα τέλη του 2015, για να «ξεκλειδώσει» και η εκταμίευση του υπόλοιπου 1 δισ. ευρώ, της πρώτης δόσης του δανείου.