Σάλος στη Βραζιλία μετά τις κατηγορίες κατά του προέδρου M. Temer για συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς

Σάλος στη Βραζιλία μετά τις κατηγορίες κατά του προέδρου M. Temer για συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Michel Temer αρνείται τις δημοσιεύσεις που τον κατηγορούν, ότι ενέκρινε την δωροδοκία ενός πιθανού μάρτυρα για την έρευνα σε υπόθεση διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το bbc, o πρόεδρος κατηγορήθηκε πως δωροδόκησε τον πολιτικό  Eduardo Cunha, ο οποίος έχει καταδικαστεί για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή, και βρίσκεται στη φυλακή από τον Μάρτιο.

Η εφημερίδα «O Globo», έκανε γνωστό ότι έχει στην κατοχή της ηχογραφημένη συνομιλία του M. Temer να συζητά με γνωστό επιχειρηματία τις λεπτομέρειες σχετικά με την «συναλλαγή».

                  

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Michel Temer

Σχεδόν το ένα τρίτο του υπουργικού συμβουλίου, βρίσκεται υπό εξέταση ως ύποπτοι για κατηγορίες διαφθοράς.

Το περιεχόμενο της ηχογράφησης που η εφημερίδα ισχυρίζεται πως κατέχει, είναι τόσο σοβαρό, που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε αναταραχή.

Στο Κογκρέσο σημειώθηκαν εντάσεις, με την αντιπολίτευση να καλεί για πρόωρες εκλογές, και να υποβάλει τουλάχιστον δύο προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης, λίγες μόλις ώρες μετά τις αποκαλύψεις.

Διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους του Σάο Πάολο και της πρωτεύουσας Μπραζίλια, ζητώντας από τον πρόεδρο να παραιτηθεί. Αναταραχές σημειώθηκαν και στους δρόμους του Ρίο, του Σαλβαδόρ και της Ρεσίφης.

Όποια και εάν είναι η έκβαση της υπόθεσης, οι αποκαλύψεις θα αλλάξουν δραματικά το πολιτικό τοπίο της χώρας, αφού για πρώτη φορά ο πρόεδρος κατηγορείται για συμμετοχή στην γιγαντιαίων διαστάσεων δικαστική έρευνα διαφθοράς, που είναι γνωστή ως «Πλυντήριο αυτοκινήτων» (Car Wash). Tα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακόμη πιο δραματικά σε περίπτωση δημοσιοποίησης της ηχογράφησης.

Διαβάστε Περισσότερα