S. Lavrov: Θα απελάσουμε σύντομα κι εμείς βρετανούς διπλωμάτες

S. Lavrov: Θα απελάσουμε σύντομα κι εμείς βρετανούς διπλωμάτες

Η Ρωσία θα προχωρήσει «σύντομα» στην απέλαση βρετανών διπλωματών, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, καθώς κλιμακώνεται η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Sergei Skripal.

O ρώσος ΥΠΕΞ, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, χαρακτήρισε «απολύτως άξεστο» το γεγονός πως η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία για την ενέργεια, εκτιμώντας μάλιστα ότι η αντίδραση του Λονδίνου είναι μια απόπειρα να αποπροσανατολίσει τους Βρετανούς από τις διαπραγματεύσεις του Brexit. Πρόσθσε δε, ότι οι κατηγορίες του Λονδίνου είναι «πρόστυχες και ανυπόστατες». 

«Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση αντανακλά την απελπισία της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης, ειδικά ως προς το ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την δέσμευσή τους προς τους πολίτες σε σχέση με την έξοδο από την ΕΕ», ανέφερε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, εκτιμώντας ακόμα ότι η Βρετανία επιδιώκει την παρακώλυση της διεξαγωγής στη Ρωσία του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου τον Ιούνιο.

Ερωτηθείς δε αν η Μόσχα ετοιμάζεται να απελάσει βρετανούς διπλωμάτες ως αντίποινα, ο Sergey Lavrov απάντησε κατηγορηματικά «οπωσδήποτε. Σύντομα. Σας το υπόσχομαι αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι χθες, η κυβέρνηση της Theresa May ανακοίνωσε την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών, ενώ το Λονδίνο ανακοίνωσε επίσης ότι συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δίνοντας διαστάσεις οργανωμένης επίθεσης από την Ρωσία σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.

Al. Novak: Ενδεχόμενη μείωση των βρετανικών εισαγωγών φυσικού αερίου θα θεωρηθεί «πολιτικά υποκινούμενη»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενεργείας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι «πληροφορήθηκε» πως η Βρετανία εξετάζει τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει μετά την απόδοση της ευθύνης στη Μόσχα για τη δηλητηρίαση του S. Skripal.

Ο Alexander Novak είπε στους δημοσιογράφους ότι κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέγει τη δική της ενεργειακή πολιτική, προσθέτοντας ωστόσο ότι αν το Λονδίνο λάβει μια τέτοια απόφαση, θα θεωρηθεί «πολιτικά υποκινούμενη» και ότι κάτι τέτοιο δεν συμβάλλει στην προώθηση του ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May επιβεβαίωσε χθες, Τετάρτη, στο κοινοβούλιο ότι το Λονδίνο βολιδοσκοπεί άλλες χώρες, εκτός της Ρωσίας, για τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Η May είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με την ΕΕ εξακολουθούν να αναζητούν μια ευκαιρία για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο καθώς η Μόσχα φέρεται ότι εκμεταλλεύτηκε αυτή την εξάρτηση για να ασκήσει επιρροή.

Διαβάστε ακόμα:

- Ο Em. Macron θα ανακοινώσει μέτρα κατά της Ρωσίας «τις επόμενες μέρες»