Σ. Κουρτς: Προαπαιτούμενο για την ανακατανομή η διακοπή των ροών

Σ. Κουρτς: Προαπαιτούμενο για την ανακατανομή η διακοπή των ροών

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανακατανομή των προσφύγων αποτελεί η διακοπή των προσφυγικών ροών, τονίζει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ενόψει της συνόδου κορυφής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, τονίζει ότι χωρίς τη διακοπή των μεταναστευτικών ροών προς τη δυτική Ευρώπη τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε μια πιο ισότιμη κατανομή των προσφύγων, τη Δευτέρα.

Στην ίδια συνέντευξη ο Κουρτς τονίζει ότι «μεσοπρόθεσμα υπάρχει περίπτωση χώρες που τώρα τάσσονται κατά μιας τέτοιας ανακατανομής να είναι πρόθυμες γι αυτό», αλλά σπεύδει να δηλώσει «ωστόσο όσο εξακολουθεί να υφίσταται μια τόσο υψηλή προσφυγική ροή και όσο τα κράτη γνωρίζουν ότι εξαιτίας μιας τέτοιας πολιτικής θα συνεχίσουν να έρχονται ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στην ΕΕ, η ανακατανομή θα είναι μη ρεαλιστική».

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, που πραγματοποιήθηκαν μόλις δύο ημέρες πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, αποδεικνύουν ότι η Βιέννη θα συνεχίσει να τηρεί τη σκληρή γραμμή που έχει υιοθετήσει τον τελευταίο καιρό σχετικά με το προσφυγικό. Μάλιστα, ο Κουρτς, θεωρεί ότι οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο της Μέρκελ, όσο και του Τουσκ αποτελούν επιβεβαίωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του.