S. Gabriel: Ανοιχτός ο δρόμος των Βαλκανίων προς την ΕΕ αν επιλέξετε την πρόοδο αντί για τις διαιρέσεις

S. Gabriel: Ανοιχτός ο δρόμος των Βαλκανίων προς την ΕΕ αν επιλέξετε την πρόοδο αντί για τις διαιρέσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Sigmar Gabriel δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και να εργασθούν για να υπερβούν μακροχρόνιες διαιρέσεις, αν θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Gabriel πρόκειται να συναντηθεί με ηγέτες στη Σερβία και στο Κόσοβο κατά την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα στην περιοχή ως υπουργός Εξωτερικών. Την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρώην υπουργός Οικονομίας θα επισκεφθεί την Αλβανία.

«Θα διαβεβαιώσω τους συνομιλητές μου: ''Ο δρόμος προς την ΕΕ παραμένει ανοικτός, αν επιλέξετε τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο αντί για τη διαίρεση και τη στασιμότητα''», ανέφερε ο Gabriel σε δήλωση που εξέδωσε.

Τα τραύματα του παρελθόντος εξακολουθούν να τροφοδοτούν εντάσεις στην περιοχή, δήλωσε, επισημαίνοντας ότι έχουν επίσης πραγματοποιηθεί αξιοσημείωτες πρόοδοι τα τελευταία χρόνια στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε τις χώρες στην περιοχή σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και καθώς κινούνται προς τη σταθερότητα και την ευημερία», δήλωσε ο Gabriel.

Ο Gabriel πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον σέρβο πρωθυπουργό Aleksandar Vucic και τον υπουργό Εξωτερικών Ivica Dacic πριν ταξιδέψει στο Κόσοβο, όπου θα συναντηθεί με τον κοσοβάρο πρωθυπουργό Isa Mustafa και τον υπουργό Εξωτερικών Enver Hoxhaj.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ