Ρώσοι και Τούρκοι αξιωματούχοι θα προετοιμάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία

Ρώσοι και Τούρκοι αξιωματούχοι θα προετοιμάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία

Ρώσοι αξιωματούχοι θα επισκεφθούν την Τουρκία στις 9 και 10 Ιανουαρίου για να συζητήσουν το πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία που πρόκειται να διεξαχθούν στο Καζακστάν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο πρακτορείο Anadolu.

Η Ρωσία και η Τουρκία υποστηρίζουν διαφορετικές πλευρές στον πόλεμο στη Συρία, όμως μεσολάβησαν για την κήρυξη μιας εύθραυστης εκεχειρίας στη χώρα, ενώ αναμένεται να διαξεχθούν και ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην Αστάνα.

Παράλληλα ο Τσαβούσογλου ζήτησε από το Ιράν να ασκήσει πίεση στις σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν τον Σύρο πρόεδρο Bashar al-Assad για να σταματήσουν να παραβιάζουν την εκεχειρία, προειδοποιώντας ότι οι συνεχείς παραβιάσεις θέτουν σε κίνδυνο τις σχεδιαζόμενες συνομιλίες.

Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Άγκυρα συνεργάζεται με τη Μόσχα για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον όσων παραβιάζουν τη συμφωνία για εκεχειρία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιπολίτευση έχει τηρήσει τον λόγο της, όμως η κυβερνητική πλευρά παραβιάζει την εκεχειρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ