Ρωσία: H εγκατάσταση του αμερικανικού THAAD στη Ν. Κορέα θα φέρει κούρσα εξοπλισμών

Ρωσία: H εγκατάσταση του αμερικανικού THAAD στη Ν. Κορέα θα φέρει κούρσα εξοπλισμών

Η Ρωσία αναμένει από τις ΗΠΑ, αλλά και τη Βόρεια Κορέα να εξετάσουν προσεχτικά πιθανές συνέπειες από την ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών, όπως αναμεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η ανάπτυξη του αναφερόμενου αντιπυραυλικού συστήματος για την αναχαίτιση απειλών βαλλιστικού τύπου, σε μεγάλο ύψος, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή. Ειδικότερα, αν το THAAD αναπτυχθεί στο έδαφος της Νότιας Κορέας.

Ενδιαφέρον για την απόκτηση και επιχειρησιακή αξιοποίηση του συστήματος, έχει εκφράσει και η Ιαπωνία, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας που διατηρεί με τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον έχει διαβεβαιώσει τόσο τη Σεούλ, όσο και το Τόκιο για την τήρηση των αμυντικών της δεσμεύσεων.

Η τοποθέτηση του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών, ακολουθεί ανάλογη θέση του κινεζικού ΥΠΕΞ, που εξέφρασε ήδη την ανησυχία του για την ικανότητα του ραντάρ του συστήματος THAAD, το οποίο, αν εγκατασταθεί σε νοτιοκορεατικό έδαφος, θα έχει τη δυνατότητα προληπτικής αμυντικής σάρωσης και ιχνηλάτησης πυραυλικών απειλών εντός της κινεζικής γεωγραφικής επικράτειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ