Roscosmos: Casus belli οποιοδήποτε χακάρισμα στους δορυφόρους μας

Roscosmos: Casus belli οποιοδήποτε χακάρισμα στους δορυφόρους μας

Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε παραβίαση των δορυφόρων της ως αιτία πολέμου, δήλωσε ο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας της χώρας.  Ο επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, διέψευσε δημοσιεύματα ότι τα ρωσικά κέντρα ελέγχου δορυφόρων έχουν ήδη χακαριστεί εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε για οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα να το πράξει, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Η αποσύνδεση των δορυφόρων οποιασδήποτε χώρας είναι στην πραγματικότητα casus belli, αιτία πολέμου», σημείωσε ο Ρογκόζιν.

Ο Ρογκόζιν ανέφερε επίσης ότι η υπηρεσία του θέλει από τη βρετανική εταιρεία τεχνολογίας OneWeb να παράσχει εγγυήσεις ότι οι δορυφόροι της δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας.

Πρόσθεσε, δε, ότι χωρίς αυτές τις εγγυήσεις η Ρωσία θα ακυρώσει την προγραμματισμένη εκτόξευση στις 4 Μαρτίου 36 δορυφόρων της OneWeb από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ, το οποίο η Ρωσία νοικιάζει από το Καζακστάν, χωρίς να αποζημιώσει την OneWeb, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.