Reuters: Η Μέρκελ ανησυχεί αν μπορεί η κυβέρνηση να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Reuters: Η Μέρκελ ανησυχεί αν μπορεί η κυβέρνηση να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η Άνγκελα Μέρκελ θα πιέσει την Ελλάδα να συνεχίσει τις σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται να ανησυχεί για το αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στο κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο, η Αν. Μέρκελ, της οποίας - όπως αναφέρει - η επιμονή σε μέτρα λιτότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ελλάδας την κατέστησε μη αρεστή στους Έλληνες, θα ενθαρρύνει τους πολιτικούς της χώρας να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζουν ότι θα ενισχύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, η Γερμανία ανησυχεί για την ικανότητα της κυβέρνησης Τσίπρα να προωθήσει στο ελληνικό κοινοβουλίου τη συμφωνία για με τα Σκόπια, που θα άλλαζε το όνομα της πΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο δεξιός εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού του Τσίπρα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, απειλούν να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση αν η συμφωνία έρθει στο κοινοβούλιο, επισημαίνει το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι πολλοί Έλληνες θέλουν τον βόρειο γείτονα της χώρας να αφαιρέσει τελείως από το όνομά του τον όρο «Μακεδονία», λέγοντας ότι υποκρύπτει αλυτρωτικές βλέψεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία θεωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών ως ένα διπλωματικό θρίαμβο που ανοίγει το δρόμο για να ενταχθεί η μικρή πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, περιορίζοντας το πεδίο της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια.

Στο πεδίο της οικονομίας, το reuters αναφέρει ότι ο «αριστερός Πρωθυπουργός» Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποχωρεί έντονα στις δημοσκοπήσεις ενόιψει εκλογών, έχει υποσχεθεί να αναστρέψει ορισμένες μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις έπειτα από τη λήξη του τρίτου πακέτου διάσωσης της χώρας. Από την πλευρά της όμως, η γερμανίδα καγκελάριος θα πιέσει την Ελλάδα να συνεχίσει τις σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.

Την Παρασκευή, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Αν. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ηγέτη του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις και είναι αντιτίθεται επίσης στη συμφωνία με τη πΓΔΜ.

Τέλος, το Reuters καταλήγει επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενδέχεται να τεθεί και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, υπενθυμίζοντας παρόλο που η Γερμανία έχει απορρίψει τα ελληνικά αιτήματα ο πρόεδρος της χώρας Προκόπης Παυλόπουλος είχε θέσει το ζήτημα στον Γερμανός ομόλογό τον περασμένο Οκτώβριο.