Ρέθυμνο: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Εκκενώθηκε ξανά ο οικισμός Άγιος Γεώργιος

Ρέθυμνο: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Εκκενώθηκε ξανά ο οικισμός Άγιος Γεώργιος

Νέα αναζωπύρωση έχει προκληθεί από τους ανέμους που πνέουν, στην περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο. Η φωτιά βρίσκεται στο μέτωπο του Αγίου Γεωργίου και στις Βίλες και ήδη ο δήμαρχος της περιοχής έχει δώσει εντολή εκκένωσης του οικισμού, κάνοντας λόγο για εμπρησμό. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο κατάσβεσης και δεν επιτρέπουν τον εφοδιασμό των Καναντέρ.

Παράλληλα, έχουν εκκενωθεί πολυτελείς κατοικίες ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τους διαμένοντες τουρίστες. Όπως ανέφερε o Δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης στην ΕΡΤ «η φωτιά εκδήλωσε νέα αναζωπύρωση, ενώ εκκενώνεται και πάλι ο οικισμός του Αγίου Γεωργίου και οι βίλες που βρίσκονται στην περιοχή». 

Ο δήμαρχος πρόσθεσε στον ΣΚΑΙ πως φοβάται ότι πρόκειται για εμπρησμούς που έχουν αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα και έχουν καταστρέψει την περιοχή. Σημείωσε ότι οι άνεμοι έχουν πάλι ενισχυθεί με μεγάλες ριπές, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης και πρόσθεσε ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε υπάρχει πρόβλημα με τα τα 4 καναντέρ που επιχειρούσαν νωρίτερα, λόγω δυσκολίας στον ανεφοδιασμό τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ νωρίτερα, έκανε λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές με κόστος στη ζωή των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου ενώ διατηρεί ισχυρές υποψίες ότι όλα όσα συνέβησαν από χθες το μεσημέρι αφορούν σε εμπρησμό. Ο ίδιος αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα όταν βρέθηκε μερικώς εγκλωβισμένος στο χωριό Μέλαμπες με αποτέλεσμα να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση.

"Είμαι καλά στην υγεία μου αυτή την ώρα όμως ανησυχώ για το θέμα των αναζωπυρώσεων οι οποίες ενισχύονται συνεχώς και σε πολλά μέτωπα λόγω των μποφόρ που επικρατούν στην περιοχή".

Πέρα τον πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών που δρουν στα σημεία της φωτιάς, ρίψεις πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο ERICSON ενώ αναμένεται να φτάσει ένα ακόμα από την Τρίπολη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής.

Το δυστύχημα είναι ότι τα καναντέρ δεν έχουν τη δυνατότητα να ανεφοδιαστούν λόγω κυματισμού με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση όλων των εστιών από Κρύα Βρύση μέχρι και πιο νότια στο Ροδάκινο.

Οι μεταβολές στο πύρινο μέτωπο 

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Ιωάννης Ταταράκης ανέφερε στο ΣΚΑΙ ότι η φωτιά αναζωπυρώθηκε κοντά στο χωριό Αη Γιώργης, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα σπίτια τους και σημείωσε πως οι άνεμοι έχουν πάλι ενισχυθεί με μεγάλες ριπές, δυσχεραίνοντας το έργο της κατάσβεσης. Σύμφωνα με τον ίδιο το μέτωπο της φωτιάς γίνεται μεγάλο. 

Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, που μίλησε στην ΕΡΤ, η φωτιά είναι σε ύφεση καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν μεγάλα ενεργά μέτωπα. «Υπάρχει ένα μικρό ενεργό μέτωπο στην περιοχή των Σακτουρίων και βέβαια πάρα πολλές μικροεστίες ακόμα» σημείωσε η κ. Λιονή που πρόσθεσε ότι από χθες το πρωί μέχρι και τώρα συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση.

Ακόμα είπε ότι οι κάτοικοι της Κρύας Βρύσης μπορούν να επιστρέψουν σπίτια τους καθώς είναι ασφαλές το χωριό, εκτός κινδύνου είναι και η Αγία Γαλήνη ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι των Μελάμπων -που δεν έχουν ρεύμα- είναι μέσα στο χωριό καθώς αυτό προστατεύθηκε από ένα τείχος πυροσβεστικών οχημάτων. Οι κάτοικοι των Σακτουρίων δεν έχουν επιστρέψει ακόμα.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, αφού λόγω των ανέμων προκαλούνται αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις. 

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Ιωάννης Ταταράκης, με δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ ανέφερε νωρίς το πρωί: «Ευτυχώς τώρα βλέπουμε ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο. Δεν επειλούνται χωριά. Επιχειρούν τέσσερα ελικόπτερα και ελπίζουμε να τεθεί υπό έλεγχο το μέτωπο ανατολικά της Ορνέ. Αλλά η καταστροφή είναι βιβλική». Πρόσθεσε ότι η ένταση των ανέμων έχει πέσει, ωστόσο υπάρχουν ακόμη μεγάλες ριπές.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Γ.Τσικαλά η κατάσταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη. Μιλώντας στο cretalive.gr εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ σημείωσε ότι στις επάλξεις παραμένουν τόσο οι επίγειες όσο και οι εναέριες δυνάμεις συνεχίζοντας τον αγώνα για την οριοθέτηση της φωτιάς.

"Είμαστε ανήσυχοι, δεν έχει κλείσει η πυρκαγιά, είναι σε εξέλιξη", σημείωσε, εξηγώντας ότι αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι οι ισχυροί άνεμοι και το πυροθερμικό φορτίο στην περιοχή. 

Χορτολιβαδική έκταση, ελιές και άλλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θαμνώδη βλάστηση έχει ήδη αποτεφρώσει η φωτιά σύμφωνα με τον κ.Τσικαλά, με το δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, Γιάννη Ταταράκη να προσθέτει ότι έχουν καεί πολλά μελίσσια και πρόβατα. 

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής "δεν κινδυνεύουν σπίτια και άνθρωποι", ενώ στη μάχη παραμένουν 110 πυροσβέστες με 33 οχήματα καθώς και 5 εναέρια μέσα που με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού.

Χθες,λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, χθες, δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Μέλαμπες, Σαχτουρίων, Κρύα Βρύση, και Άγιος Γεώργιος δυτικά της Αγίας Γαλήνης, ενώ νωρίτερα το απόγευμα είχε υπάρξει μερική εκκένωση του χωριού Ορνέ, από όπου και απομακρύνθηκαν 13 άτομα, κυρίως ηλικιωμένοι. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, οι κάτοικοι είναι ασφαλείς, ενώ δεν κάηκαν σπίτια παρόλο που η φωτιά μπήκε στο χωριό Μέλαμπες. Ωστόσο, σύμφωνα με το cretapost.gr, δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας. Πρόκειται για έναν πυροσβέστη και μία ηλικιωμένη γυναίκα, οι οποίοι παρελήφθησαν από διασώστες του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο Σπήλι Ρεθύμνου.

Σήμερα άνοιξε και ο δρόμος Σπηλίου-Αγίας Γαλήνης του δήμου Αγίου Βασιλείου, που χθες είχε κλείσει λόγω της πυρκαγιάς.