Ρελάνς από ΝΔ: Προτείνει κατάργηση ΕΦΚ, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20% και επαναφορά του ΦΠΑ 13% στα αγροτικά εφόδια

Ρελάνς από ΝΔ: Προτείνει κατάργηση ΕΦΚ, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 20% και επαναφορά του ΦΠΑ 13% στα αγροτικά εφόδια

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τη δική της πρόταση σχετικά με την κατανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος κατέθεσε μέσω τροπολογίας η Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πρώτο υπογράφοντα τον εισηγητή στο πολυνομοσχέδιο Χρήστο Σταϊκούρα, ζητά να αποδοθεί το 0,5% του υπερπλεονάσματος, δηλαδή τα 865 εκατομμύρια ευρώ, στις εξής παροχές:

α. αναγκαίες θέσεις ώστε κανένα παιδί προσχολικής ηλικία να μην μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών.

β. καταργήσει του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί

γ. επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και στις ζωοτροφές στο 13% από 24%

δ. μείωση του ΕΝΦΙΑ από εφέτος κατά 20%.

Μιλώντας με δημοσιογράφους ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν 3,5% και το μνημόνιο λέει ότι από την υπέρβαση της προηγούμενης χρονιάς μπορείς να διανείμεις το 40%. Άρα είμαστε συνεπείς με το μνημόνιο». Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής της ΝΔ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδιο. Όπως ανέφερε το συγκεκριμένο άρθρο δεν είναι αντίμετρο και ως εκ τούτου θα τοποθετηθούμε αργότερα.

Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης είχε με την σειρά του προαναγγείλει ένα ενδεχόμενο «ναι» του κόμματος στο ΦΠΑ. «Θα καταθέσουμε τη δική μας πρόταση που είναι ευρύτερη, έχει και αυτό μέσα και άλλα μέτρα, θα δούμε πώς θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση και στη συνέχεια, βάσει της συζήτησης που θα γίνει, θα εκτιμήσουμε τα πράγματα και θα αποφασίσουμε οριστικά», είπε μιλώντας στον Real FM.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ δεν αποκλείεται να υπερψηφίσει και το άρθρο 71 του νομοσχεδίου που αφορά την κατάργηση του αφορολογήτου των βουλευτών.   

Αναλυτικά η τροπολογία εδώ.

Φωτογραφία: SOOC

Διαβάστε ακόμη:

- Παίρνει θέση μάχης... απέναντι στους δανειστές ο Κυρ. Μητσοτάκης