Ρ. Σβίγκου: Ιστορική στιγμή για τη δημοκρατία η κατάθεση του εκλογικού νόμου

Ρ. Σβίγκου: Ιστορική στιγμή για τη δημοκρατία η κατάθεση του εκλογικού νόμου

Ιστορική στιγμή για τη δημοκρατία και για το πολιτικό σύστημα, χαρακτήρισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο, σε συνέντευξη στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο».

Η κ. Σβίγκου υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο ενδυναμώνεται η λαϊκή βούληση και η έκφραση της αντιπροσωπευτικότητας, σε μια περίοδο μάλιστα που το πολιτικό σύστημα βιώνει την κρίση της αντιπροσωπευτικότητας και οι πολίτες απομακρύνονται από αυτό.

Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σημειώνοντας ότι είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης του μπόνους και γι΄ αυτό, όπως τόνισε, θα έπρεπε τουλάχιστον ως προς το σημείο αυτό να αιτιολογήσει γιατί άλλαξε θέση μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.

«Εμείς, σε κάθε περίπτωση, επιμένουμε στην πρότασή μας. Θεωρούμε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να αντιπροσωπευθούν οι πολίτες γνήσια και να υπάρξει μεγαλύτερη ενδυνάμωση της λαϊκής κυριαρχίας. Και όσοι θεωρούν ότι μπορούν να κρύβονται πίσω από εκλογικά συστήματα και να θωρακίζονται με αυτή την έννοια απέναντι στην έκφραση της λαϊκής βούλησης, νομίζω ότι βρίσκονται πολλαπλώς εκτεθειμένοι πολιτικά», ανέφερε επίσης η κ. Σβίγκου και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση έθεσε σε διάλογο με τα κόμματα την κατάργηση του μπόνους, την ψήφο στα 17 και το όριο του 3%, θεωρώντας ότι με βάση τις δημόσιες θέσεις των κομμάτων ήταν εφικτή η πλειοψηφία 200 βουλευτών και εν συνεχεία κατέθεσε έναν εκλογικό νόμο, συνισταμένη των συζητήσεων. «Τώρα, το ότι άλλαξαν στάση κάποια από τα κόμματα αυτά στην πορεία, είναι κάτι το οποίο πρέπει οι ίδιοι να το δικαιολογήσουν», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείσα αν ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της διεύρυνσης, ρίξει κάποιες γέφυρες προς τη ΔΗΜΑΡ που θα ψηφίσει την απλή αναλογική, η κ. Σβίγκου ανέφερε ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε την ψηφοφορία σε ένα τόσο κρίσιμο και κομβικό νομοσχέδιο, όπως είναι ο εκλογικός νόμος, με άλλου τύπου σκέψεις. «Έτσι και αλλιώς, αυτός ο εκλογικός νόμος θα μπορούσε να έχει και τη στήριξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, και τη στήριξη του ΚΚΕ, χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα παραπάνω», είπε, ενώ ειδικότερα για το ΚΚΕ σημείωσε ότι θα πρέπει να αποδεχθεί ότι ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς, μπορεί να γίνει πραγματικότητα και με τη δική του ψήφο.

Κληθείσα να σχολιάσει το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η κ. Σβίγκου είπε ότι όλα τα ακραία συνομωσιολογικά σενάρια της ΝΔ έχουν απαντηθεί πολλάκις και από τον ίδιο των πρωθυπουργό, και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, και υπογράμμισε ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι όλη την περίοδο πριν το δημοψήφισμα συντάχθηκαν με τις πιο ακραίες προτάσεις και συμπεριφορές των δανειστών, και είχαν χαιρετίσει πολύ σκληρά μέτρα και εκβιαστικές κινήσεις απέναντι στην κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό. «Τώρα βρίσκονται τιμητές ενός ΟΧΙ το οποίο πολέμησαν με κάθε τρόπο», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Έχασαν, ακριβώς γιατί η προπαγάνδα και η τρομοκρατία έπεσαν στο κενό, και τώρα έρχονται, ένα χρόνο μετά, και δείχνουν ακόμα το πόσο πολύ φοβούνται τη λαϊκή βούληση», είπε η κ. Σβίγκου και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι φοβούνται την λαϊκή έκφραση και ξορκίζουν τη μεγαλειώδη, δημοκρατική παρέμβαση του ελληνικού λαού στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, δείχνοντας πώς αντιλαμβάνονται την ίδια τη δημοκρατία.

Στο ερώτημα αν για τον ΣΥΡΙΖΑ συντρέχει λόγος διερεύνησης του συγκεκριμένου θέματος, η κ. Σβίγκου δήλωσε: «Προφανώς και όχι. Και σας παραπέμπω και στην απάντηση του Αλ. Τσίπρα στην επίκαιρη ερώτηση της Φώφη Γεννηματά, τον Ιούλιο του 2015. Έχουν συζητηθεί και έχουν αναλυθεί πολλές φορές αυτά». Επισήμανε μάλιστα ότι από τον περασμένο Ιανουάριο που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση και ξεκίνησε αυτή την σκληρή διαπραγμάτευση, ο ελληνικός λαός είχε συνεχή ενημέρωση σε όλα τα στάδια της διαπραγμάτευσης και η κυβέρνηση αποτάθηκε στον ίδιο τον λαό στο αδιέξοδο του περασμένου Ιουλίου, ως μια δημοκρατική διέξοδο και ως μια προσπάθεια αναχαίτισης των εκβιασμών και υπονόμευσης της χώρας από κύκλους εντός και εκτός.

«Το αποτέλεσμα του ήταν μεγαλειώδες, και αποτελεί και δημοκρατική παρακαταθήκη για τη χώρα μας, μέσα και στο πλαίσιο στο οποίο διεξήχθη, με την άθλια προπαγάνδα των ΜΜΕ, από τα χείλη των ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ. Δείχνει τη δύναμη του ελληνικού λαού που έκλεισε τα αυτιά στις σειρήνες της τρομοκρατίας και ψήφισε όρθιος και αντιστεκόμενος απέναντι σε αυτά που ήθελαν να επιβάλλουν οι δανειστές», ανέφερε η κ. Σβίγκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα