Πύργο στη Μόσχα σχεδίαζε ο Trump ενόσω ήταν υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ

Πύργο στη Μόσχα σχεδίαζε ο Trump ενόσω ήταν υποψήφιος για πρόεδρος των ΗΠΑ

Ενώ ο Donald Trump είχε αποφασίσει και ανακοινώσει ότι θα διεκδικούσε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για να είναι υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, η εταιρεία του βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την κατασκευή ενός εντυπωσιακού πύργου στη Μόσχα, αντίστοιχου του γνωστού Trump Tower της Νέας Υόρκης. 

Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, σύμφωνα με το οποίο ένας επιχειρηματίας του real estate γεννημένος στη Ρωσία, ο Felix Sater, είχε καλέσει τον Trump να επισκεφθεί τη Μόσχα για να προωθήσει προσωπικά το μεγαλεπήβολο σχέδιο, υποσχόμενος μάλιστα ότι μπορούσε να διασφαλίσει την υποδοχή του με θερμά λόγια από τον ίδιο τον Vladimir Putin. Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τον Νοέμβριο του 2015 ο Sater προέβλεψε σε ένα e-mail ότι σύντομα θα μπορούσαν να είναι γεγονός τόσο ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην ιστορία του real estate όσο και η εκλογή του Trump στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. 

«Μπορείς να πιστέψεις ότι δύο τύποι από το Μπρούκλιν είναι σε θέση να εκλέξουν ένα πρόεδρο;», φέρεται να έγραψε ο Sater στο e-mail του, με αποδέκτη τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Trump Organization, Michael Coen. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ από την τότε ΕΣΣΔ σε ηλικία 6 ετών και μεγάλωσε στο Μπρούκλιν.

Φωτογραφία από Wikimedia Commons

Τελικά, βεβαίως, παρά το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές ούτε ο Trump πήγε στη Νέα Υόρκη ούτε ο πύργος κατασκευάστηκε στη Μόσχα, ενώ το έργο εγκαταλείφθηκε οριστικά τον Ιανουάριο του 2016. Επισήμως, επίσης, δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κανένα αρχείο που να αποδεικνύει ότι υπήρξαν συζητήσεις για το συγκεκριμένο έργο -κι αυτό, παρά το ότι ο Trump είχε επανειλημμένως επιχειρήσει -ανεπιτυχώς- να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στη Μόσχα, αρχής γενομένης το 1987, όταν προσπάθησε να δημιουργήσει μια κοινοπραξία με τη σοβιετική κυβέρνηση για την κατασκευή ενός ξενοδοχείου.

Παρ'' όλα αυτά, είναι γεγονός ότι στο τέλος του 2015, ο Putin είχε χαρακτηρίσει τον Trump ένα «ενδιαφέρον και πολυτάλαντο άτομο», ενώ ο νυν πρόεδρος είχε απαντήσει ότι τον τιμούν οι χαρακτηρισμοί του αφεντικού του Κρεμλίνου. Σε κάθε περίπτωση δε, υπό το βάρος των αποκαλύψεων και της συζήτησης που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον για τον περίφημο «ρωσικό δάκτυλο» και την εμπλοκή του στις προεδρικές εκλογές του 2016, η υπόθεση προκαλεί νέα ερωτηματικά και πονοκεφάλους στον Λευκό Οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν αποκαλυφθεί επαφές και συναντήσεις υψηλόβαθμων και στενών συνεργατών του προέδρου με ρώσους αξιωματούχους κατά την προεκλογική περίοδο. Ανάμεσά τους είναι οι δύο συναντήσεις του γενικού εισαγγελέα και τότε γερουσιαστή, Jeff Sessions, με τον ρώσο πρέσβη στις ΗΠΑ, Sergey Kislyak, καθώς και η συνάντηση του γιου και του γαμπρού του, Donald Trump Jr και Jared Kushner, μαζί με τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας Paul Manafort, με μια δικηγόρο από τη Ρωσία η οποία είχε υποσχεθεί ότι θα τους έδινε στοιχεία επιβαρυντικά για την υποψήφια των Δημοκρατικών, Hillary Clinton.

 

Φωτογραφία: Photo by Spencer Platt/Getty Images/ Ideal Image