Ψήφος Αποδήμων: Ξεπέρασαν τους 100.000 οι υποστηρικτές του αιτήματος

Ψήφος Αποδήμων: Ξεπέρασαν τους 100.000 οι υποστηρικτές του αιτήματος

Ξεπέρασαν τις 100.000 οι υπογραφές για το αίτημα του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, με τους υποστηρικτές αυτής της διαδικτυακής ψηφοφορίας να ζητούν την εφαρμογή του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού.

Το ψήφισμα, ένα από τα μεγαλύτερα που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, έχει ως στόχο να ακούγεται η φωνή των Ελλήνων του εξωτερικού, ακολουθώντας το παράδειγμα των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την εφαρμογή του Συντάγματος το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού και να προσμετράται η ψήφος τους ισότιμα στο εθνικό αποτέλεσμα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, προωθεί νομοσχέδιο που καταργεί τους περιορισμούς που υπάρχουν, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Εναντίον της διάταξης είναι ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Μέρα 25. Υπέρ έχουν ταχθεί ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, αλλά υπολείπονται 10 βουλευτές για το ορόσημο των 200 εδρών που απαιτούνται ώστε να ισχύσει η σχετική διάταξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μια πρόταση που δεν προσμετρά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στο εθνικό ποσοστό, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει κύμα οργής τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος. Υπό τον φόβο της γενικευμένης αποδοκιμασίας και κατακραυγής, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση αποφεύγουν να συζητήσουν επί της ουσίας για το ζήτημα διότι δυσκολεύονται να εκφράσουν ένα πειστικό αφήγημα απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης. 

Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εάν ψηφίσουν 5 ή 500.000 Έλληνες του εξωτερικού, δεν επηρεάζεται η κατανομή των εδρών και το συνολικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού που θα ταξιδέψουν με το αεροπλάνο στην Ελλάδα ώστε να ψηφίσουν, θα μετρήσει κανονικά, σε αντίθεση με όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην Ελλάδα τις ημέρες των εκλογών. 

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή όπου τα κόμματα της Αριστεράς θα κριθούν για την επιλογή τους, και κυρίως για τις συνέπειες που αυτή θα έχει στις σχέσεις της πατρίδας μας με τον Ελληνισμό της Διασποράς. 

*Ο Νίκος Θεοδωρόπουλος είναι Γραμματέας Ελλήνων της Διασποράς, ΝΔ