Ψηφιακή (αλλά τσουχτερή) έκθεση για τον τάφο του Χριστού στην Αθήνα

Ψηφιακή (αλλά τσουχτερή) έκθεση για τον τάφο του Χριστού στην Αθήνα

Της Αγγελικής Κώττη

«Ο τάφος του Χριστού» και συγκεκριμένα οι εργασίες ελληνικής ομάδας για την αποκατάστασή του, θα παρουσιαστούν σε ψηφιακή μορφή στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών από τις 21 Μαΐου 2018 έως τις 31 Ιανουαρίου 2019. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ της παραχώρησης των αιθουσών περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία του Συμεών Θωμάτου προκειμένου να οργανώσει την έκθεση αυτή. Για πρώτη φορά στην ιστορία του όμως, παραχώρησε και το δικαίωμα σε τρίτο να διαχειριστεί και τις εισπράξεις της έκθεσης.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η έκθεση θα περιλαμβάνει δύο μέρη. Το πρώτο θα αποτελεί σύνοψη της ψηφιακής έκθεσης που λειτουργεί στις ΗΠΑ από το National Geographic το οποίο και έχει αποστείλει το υλικό. Το δεύτερο θα έχει επίσης ψηφιακή μορφή και θα είναι υλικό της διεπιστημονικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία ασχολήθηκε με την αναστήλωση του ιερού κουβουκλίου στον ναό της Ανάστασης στην Ιερουσαλήμ (Αντωνία Μοροπούλου, Εμμανουήλ Κορρές, Ανδρέας Γεωργόπουλος, Κωνσταντίνος Σπυράκος, Χαράλαμπος Μουζάκης).
Η έκθεση, στην οργάνωση της οποίας έχει ανακατευτεί και το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής δια της γενικής γραμματείας του. Κοστίζει 700.000 ευρώ.

Όμως, η εισηγήτρια δεν έκανε τον κόπο να αναφέρει αναλυτικά τον προϋπολογισμό. Γιατί να τον αναφέρει; διότι πρώτη φορά στα χρονικά το αντίτιμο του εισιτήριου δεν θα εισπραχθεί από το κράτος και έπρεπε τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου, ή, έστω, η ίδια η διεύθυνση μουσείων και αρχαιολογικών εκθέσεων να ξέρει αναλυτικά πού πηγαίνει τι. Καθώς, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων είναι το μόνο που κάτι θα λάβει. Δέκα τοις εκατό επί των ακαθαρίστων εισπράξεων, είπε το ΚΑΣ.

Κατά τα λοιπά, αφού αποσβεσθούν προφανώς τα έξοδα, και λάβει και την αμοιβή της η ΑΜΚΕ (ξαναρωτάμε: πόσα είναι;) ό,τι μείνει εάν μείνει, θα δοθεί κατά 2/3 στο υπουργείο Πολιτισμού και κατά 1/3 στο ΕΜΠ. Αλλά θα μείνει; Τελευταία λεπτομέρεια εκχώρησης των πάντων από το υπουργείο Πολιτισμού: το αντίτιμο του εισιτηρίου θα καθοριστεί από την ΑΜΚΕ! Αυτό και αν δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ.

Εν πάση περιπτώσει, το κοινό θα μπορεί από την 21η Μαΐου να δει ψηφιοποιημένες σκηνές και ντοκουμέντα από ένα μνημείο μεγάλης σημασίας. Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

Φωτογραφία αρχείου