Πρύτανης ΕΚΠΑ: Πιο μεταδοτική αλλά όχι πιο θανατηφόρα η μετάλλαξη Δέλτα

Πρύτανης ΕΚΠΑ: Πιο μεταδοτική αλλά όχι πιο θανατηφόρα η μετάλλαξη Δέλτα

«Η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτική από άλλα στελέχη, αλλά δεν είναι πιο θανατηφόρα», τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα συμπτώματα της μετάλλαξης και τους κινδύνους από την αυξημένη μεταδοτικότητά της.

«Όταν θα έχουμε περισσότερα άτομα, τα οποία θα μολυνθούν, δυστυχώς κάποια από αυτά θα είναι ευάλωτα και μπορεί να έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Γι’ αυτό και επανέρχεται η σύσταση για μεγάλη προσοχή στους εσωτερικούς χώρους ακόμα κι αν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι, με χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων, και σε εξωτερικούς χώρους αν υπάρχει συγχρωτισμός», επισήμανε ο κ. Δημόπουλος.  

Σχετικά με τα συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι έχουν προσβληθεί από το παραλλαγμένος στέλεχος του ιού, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επισήμανε ότι παρατηρείται μια διαφοροποίηση ιδιαίτερα σε νεαρότερα άτομα, τα οποία μπορεί να έχουν λιγότερα συμπτώματα από το αναπνευστικό και περισσότερα από το γαστρεντερικό, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος ή κεφαλαλγία. «Δεν είναι πιο επικίνδυνο, αλλά επειδή είναι πιο μεταδοτικό το στέλεχος αυτό, χρειάζεται κάποια επιπλέον προσοχή», σημείωσε. 

Αναφορικά με το αν η μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλει περισσότερο τους νέους, επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ακόμα σχετικά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν, ωστόσο υπάρχει αυτή η εικόνα επειδή «τα νεαρότερα άτομα έχουν εμβολιαστεί λιγότερο σε ολόκληρο τον κόσμο».

Τέλος, ο κ. Δημόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της επιτάχυνσης των εμβολιασμών για την αποφυγή ενός τετάρτου κύματος της πανδημίας. «Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 36% του πληθυσμού στην Ελλάδα. Περίπου το 50% έχει πάρει τη μια δόση. Αν επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία, εμβολιαστούμε εγκαίρως και προσέξουμε με κάποια μέτρα όπου υπάρχει συγχρωτισμός, θα το αποφύγουμε», επισήμανε. Ωστόσο, εξέφρασε τη διαφωνία του με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό. 

Εμβολιασμός των παιδιών 

Για τον εμβολιασμό των παιδιών μίλησε, επίσης στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Ο καθηγητής σημείωσε ότι στις ΗΠΑ έχει δοθεί έγκριση για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών, κάτι που αναμένεται σύντομα και στην Ευρώπη.

Αναφορικά με την Ελλάδα, σημείωσε ότι «για τα παιδιά άνω των 15 ετών είναι λογικό να δώσουμε τη δυνατότητα σύντομα να εμβολιαστούν ώστε όσοι θέλουν, να προλάβουν και την εκπαιδευτική περίοδο που αρχίζει τον Σεπτέμβριο. Είναι μια επιλογή που πρέπει να δοθεί στις οικογένειες».Επισήμανε δε ότι τα παιδιά μπορεί μεν να νοσούν σπάνια, ωστόσο υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που μπορεί να νοσήσει σοβαρά.

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι πριν το τέλος του έτους θα είναι διαθέσιμα τα φάρμακα κατά του κορονοϊού, ενώ τόνισε ότι το ιδανικό φάρμακο θα πρέπει να είναι φθηνό, εύχρηστο και να χορηγείται με το που βγαίνει θετικό το αποτέλεσμα.