Πρόταση Trump να «φακελώνονται» οι μουσουλμάνοι στις ΗΠΑ

Πρόταση Trump να «φακελώνονται» οι μουσουλμάνοι στις ΗΠΑ

O Αμερικανός μεγιστάνας Donald Trump, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προκριματικών εκλογών στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, πρότεινε να «φακελώνονται» οι μουσουλμάνοι που βρίσκονται στις ΗΠΑ, μια πρόταση που καταδίκασε η υποψήφια των Δημοκρατικών Hillary Clinton αλλά και ο αντίπαλός του Jeb Bush.

«Πρέπει να το κάνουν, πρέπει να γίνει» απάντησε σήμερα σε ένα δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου NBC που τον ρώτησε εάν τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής εγγραφής των μουσουλμάνων σε μητρώα, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει στον ιστότοπο Yahoo News.

«Χρειάζονται πολλά συστήματα, εκτός των βάσεων δεδομένων» επισήμανε ο δισεκατομμυριούχος.

«Θα το εφαρμόσω αυτό (το μέτρο), απολύτως».

Ερωτηθείς σχετικά με τον ειδικό τρόπο με τον οποίο οι μουσουλμάνοι πρέπει να «φακελώνονται», ο Donald Trump απάντησε:

«Σε διαφορετικές περιοχές. Θα εγγράφονται σε διαφορετικές περιοχές. Όμως πρόκειται για ζήτημα χειρισμών, η χώρα μας δε γνωρίζει πώς να το διαχειρίζεται».

Χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, όπως άλλωστε το συνηθίζει, στις συνεντεύξεις που παραχωρεί, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος είπε: «το κλειδί είναι οι άνθρωποι να μπορούν να έρχονται στην χώρα, όμως πρέπει να έρχονται νόμιμα».

Όταν ο δημοσιογράφους τον ρώτησε εάν συγκρίνει την πρότασή του περί φακελώματος των μουσουλμάνων με την εγγραφή σε καταλόγους των Εβραίων στη ναζιστική Γερμανία, επανέλαβε μάλλον εκνευρισμένος:

«Ας μου πείτε εσείς».

«Πρόκειται για μια σοκαριστική ρητορική» απάντησε σήμερα το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών, η Hillary Clinton με ανάρτησή της στον λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Όλοι εκείνοι που επιθυμούν να κυβερνήσουν αυτήν την χώρα πρέπει να το καταδικάσουν».

Και πράγματι τουλάχιστον ένας Ρεπουμπλικανός διεκδικητής του προεδρικού θώκου των ΗΠΑ καταδίκασε την πρόταση του Donald Trump.

«Το να μιλά για περιορισμό (των μουσουλμάνων), για κλείσιμο των τεμενών, για φακέλωμα των ανθρώπων. Αυτό είναι κακό» τόνισε ο Jeb Bush με δηλώσεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο οποίος εμφανίζεται ενώπιον των ψηφοφόρων του συντηρητικού κόμματος ως ο αντι-Trump.

«Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα αποφασιστικότητας. Πρόκειται για χειραγώγηση του φόβου και του άγχους των πολιτών. Δεν πρόκειται για (επίδειξη) ισχύος, πρόκειται για αδυναμία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ