Προς τρίτη δόση εμβολίου για ανοσοκατεσταλμένους και πολίτες άνω των 60 ετών - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Προς τρίτη δόση εμβολίου για ανοσοκατεσταλμένους και πολίτες άνω των 60 ετών - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου αναμένονται σήμερα στις 18:00, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα εισηγηθεί τη χορήγηση τρίτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένους αλλά και σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και ειδικότερα στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Υπενθυμίζεται ότι χθες, σε συνέντευξή του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι η τρίτη δόση θα ξεκινήσει να χορηγείται σίγουρα για ανοσοκατασταλμένους και ηλικίες από 60-65 ετών και άνω.

Μιλώντας στο Mega ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά για την τρίτη δόση ότι ««η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται μετά από κάποιο διάστημα, αλλά δε φαίνεται να μειώνεται αρκετά. Είναι σίγουρο ότι θα πάμε σε τρίτη δόση σε ανοσοκατασταλμένους και ίσως από μια ηλικία και πάνω, γύρω στα 60-65 έτη. Στο πρώτο μισό του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει να χορηγείται η τρίτη δόση» Πρόσθεσε, δε, ότι «είμαστε σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να ξεκινήσουμε».

Από τη μεριά της η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, είχε αναφέρει στις 23 Αυγούστου ότι η χορήγηση τρίτης δόσης στοχεύει στη θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσων δεν είχαν αποτελεσματική αντίδραση έναντι του ιού. Σκοπός αύξησης των αντισωμάτων που είχαν υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου. Κυρίως για άτομα λόγω ηλικίας ή άτομα που κινούνται σε χώρους με αυξημένη έκταση.

Τι έδειξαν τα στοιχεία από το Ισραήλ


Σημαντικά φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον Covid-19 η τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές μελέτες στο Ισραήλ. Η προστασία αυξάνεται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες μετά την έξτρα δόση, αλλά παραμένει ακόμη άγνωστο πόσο διαρκεί αυτό το όφελος.

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει το νέο επιδημικό κύμα της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού, το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που από τις 29 Αυγούστου έχει επιδοθεί σε μαζική εκστρατεία χορήγησης τρίτης δόσης στον πληθυσμό του άνω των 12 ετών (εφόσον η δεύτερη δόση είχε γίνει τουλάχιστον πριν πέντε μήνες) και ήδη πάνω από 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει ενισχυτική - αναμνηστική δόση.

Τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Υγείας και των συνεργαζόμενων ισραηλινών πανεπιστημίων - που ανέλυσαν δεδομένα για 1,1 εκατομμύρια άτομα άνω των 60 ετών - δείχνουν ότι όσοι έκαναν τον Αύγουστο τρίτη δόση, εμφάνισαν μείωση κατά τουλάχιστον δέκα φορές του κινδύνου να διαγνωστούν θετικοί για Covid-19 μετά από δύο εβδομάδες. Αυτό κατ' ουσίαν επαναφέρει, χάρη στην τρίτη δόση, την προστασία του εμβολίου της Pfizer-BioNTech και έναντι της Δέλτα περίπου στο 95% (έναντι γύρω στο 70% μετά τις δύο δόσεις).

Από την άλλη, μελέτη ερευνητών της KSM Research, του οργανισμού υγείας Μακάμπι (του δεύτερου μεγαλύτερου στη χώρα), καθώς και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γιέηλ των ΗΠΑ, δείχνουν, σύμφωνα με το «Science», ότι τον Αύγουστο η πιθανότητα ενός ανθρώπου άνω των 40 ετών να βγει θετικός σε μοριακό τεστ κορονοϊού, ήταν μειωμένη κατά 48%, επτά έως 13 μέρες αφότου αυτός είχε κάνει τρεις δόσεις, σε σχέση με κάποιον που είχε κάνει δύο δόσεις του εμβολίου. Ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν ακόμη μικρότερος (μείωση 70%) αν είχαν περάσει 14 έως 21 μέρες μετά την τρίτη δόση, σε σχέση με τους διπλά εμβολιασμένους. Η μελέτη αφορούσε γενικά την πιθανότητα νέας μόλυνσης μεταξύ των εμβολιασμένων και δεν εστίασε ειδικά στον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης.