Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης Συρών προσφύγων διχάζει τις ΗΠΑ

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης Συρών προσφύγων διχάζει τις ΗΠΑ

Οι κυβερνήτες πολιτειών δεν έχουν τη νομική αρμοδιότητα να εμποδίσουν την μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων στις πολιτείες τους, είπε χθες η Ανν Ρίτσαρντ, υφυπουργός Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης, στην επιτροπή εσωτερικής ασφάλειας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι κυβερνήτες δεν έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν την μετεγκατάσταση των προσφύγων», εξήγησε η Ρίτσαρντ.

Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, οι κυβερνήτες τουλάχιστον 26 αμερικανικών πολιτειών έχουν προσπαθήσει να εμποδίσουν την μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.

«Με ανησυχούν λιγότερο οι νομικές προεκτάσεις των πράξεων των κυβερνητών, πολύ περισσότερο με ανησυχεί το μήνυμα που στέλνουν στους Αμερικανούς πολίτες, ότι θα [...] διεκπεραιώναμε ένα πρόγραμμα που είναι επικίνδυνο», είπε.

Τον Οκτώβριο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι σκόπευε να υποδεχθεί 10.000 Σύρους, ως απάντηση στην επιδεινούμενη προσφυγική κρίση. Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους από την αρχή του εμφυλίου στη Συρία το 2011, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Χθες, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στην οποία έχουν την πλειοψηφία οι Ρεπουμπλικάνοι, ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει την αναστολή της υποδοχής Σύρων και Ιρακινών προσφύγων, αψηφώντας τις εκκλήσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος έχει απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο εάν το νομοσχέδιο αυτό εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Το κείμενο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με 289 ψήφους υπέρ έναντι 137 κατά, Ρεπουμπλικάνων αλλά και 47 Δημοκρατικών μελών της Βουλής, και αναμένεται πλέον να τεθεί σε συζήτηση και ψήφιση στη Γερουσία. Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως ο Ομπάμα θα ασκήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει για να μην τεθεί σε ισχύ το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ