Προειδοποίηση ΠΟΥ για τον κορονοϊό στην Ευρώπη - Αυστηρότερα lockdowns σε Παρίσι, Λονδίνο

Προειδοποίηση ΠΟΥ για τον κορονοϊό στην Ευρώπη - Αυστηρότερα lockdowns σε Παρίσι, Λονδίνο

«Πολύ ανησυχητική», χαρακτήρισε την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά την διάρκεια online ενημέρωσης των δημοσιογράφων, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση δεν είναι αντίστοιχη με αυτήν που επικρατούσε την άνοιξη.

«Η εν εξελίξει επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Οι καθημερινές καταγραφές κρουσμάτων αυξάνονται, το ίδιο και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. Ο Covid-19 αποτελεί την πέμπτη αιτία θανάτου και έχουμε φτάσει πλέον το όριο των 1.000 θανάτων ανά ημέρα» είπε ο κ. Κλούγκε.

«Παρά το γεγονός ότι καταγράφουμε δύο ή τρεις φορές περισσότερα νέα κρούσματα ανά ημέρα σε σχέση με την κορύφωση του Απριλίου, εξακολουθούμε να έχουμε πέντε φορές λιγότερους θανάτους», τόνισε ωστόσο ο Χανς Κλούγκε, επιμένοντας στην σημασία των νέων μέτρων που τίθενται σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ανάσχεση της επιδημίας.

«Είναι η ενδεδειγμένη και αναγκαία αντίδραση σε αυτό που μας δείχνουν τα στοιχεία: η μετάδοση γίνεται και οι πηγές της μόλυνσης βρίσκονται μέσα στα σπίτια και τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και μεταξύ των ατόμων που δεν τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας», είπε.

Στην ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν επισήμως καταγραφεί άνω των 7,25 εκατομμυρίων κρουσμάτων κορονοϊού και περί τους 250.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Βρετανία: Προς αυστηρότερο lockdown το Λονδίνο

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι το Λονδίνο οδεύει προς αυστηρότερο lockdown από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, καθώς ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επιχειρεί να αντιμετωπίσει ένα επιταχυνόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ θα απευθυνθεί σήμερα στο κοινοβούλιο και αναμένεται να ανακοινώσει αλλαγές στα τοπικά lockdown τριών επιπέδων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Times, το Λονδίνο αναμένεται να περάσει στο «υψηλό» επίπεδο συναγερμού από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

«Προσδοκώ ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα πως το Λονδίνο θα περάσει σύντομα στο υψηλότερο επίπεδο περιορισμών», δήλωσε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν, προσθέτοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί αυτά τα μέτρα, αλλά η δράση είναι απαραίτητη. «Οφείλω να προειδοποιήσω τους Λονδρέζους. Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας».

Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις

Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί. Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ από το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει αρχικά τέσσερις εβδομάδες με προοπτική μετά από έγκριση του κοινοβουλίου να παραταθεί έως την 1η Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να παρατείνει αυτήν την απαγόρευση για άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου. «Έξι εβδομάδες, είναι αρκετός χρόνος», σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική τηλεόραση, σημειώνοντας πως όποιος κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού «θα πρέπει να έχει κάποιον καλό λόγο».

Εκτός από το Παρίσι και την περιφέρειά του, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε οκτώ μεγάλες πόλεις: τη Λιλ, τη Λιόν, τη Μασσαλία, τη Γκρενόμπλ, το Μονπελιέ, τη Σεντ-Ετιέν, τη Ρουέν και την Τουλούζη.

Μέρκελ: Η Γερμανία δεν αντέχει οικονομικά δεύτερο lockdown

Εν τω μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε ότι η Γερμανία δεν αντέχει οικονομικά δεύτερο lockdown, τονίζοντας ότι είναι απολύτως πεπεισμένη ότι «αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει το πώς θα ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία». Κάλεσε έντονα τους νέους να σταματήσουν τα πάρτι, τα οποία τελευταία θεωρείται πως αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορονοϊού.

«Πρέπει να καλέσουμε ειδικά τους νέους να μην κάνουν πάρτι σήμερα, προκειμένου να έχουν καλή ζωή αύριο και μεθαύριο», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, μετά την ολοκλήρωση μιας επεισοδιακής, σύμφωνα με διαρροές σε γερμανικά ΜΜΕ, συνεδρίασης επτά ωρών με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων για την λήψη περαιτέρω μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Η κυρία Μέρκελ απηύθυνε για μια ακόμη φορά έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια και τις μετακινήσεις αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο και ζήτησε την συμμετοχή όλων στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας. «Μέχρι τώρα τα πήγαμε καλά, καλύτερα από κάποιες γειτονικές χώρες. Δεν πρέπει να παραδοθούμε στον ιό, πρέπει να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας», τόνισε η καγκελάριος, αναφερόμενη στην μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό που διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα στην Γερμανία.