ΠΟΥ: Μοναδική ευκαιρία για το τέλος της πανδημίας στην Ευρώπη

ΠΟΥ: Μοναδική ευκαιρία για το τέλος της πανδημίας στην Ευρώπη

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη δρ. Χανς Κλούγκε δήλωσε την Πέμπτη ότι η ήπειρος εισέρχεται τώρα σε ένα «εύλογο τέλος» της πανδημίας και ότι ο αριθμός των θανάτων από κορoνοϊό αρχίζει να επιπεδώνεται.

Μιλώντας στα Μέσα Ενημέρωσης, όπως μεταδίδει το Associated Press, έκανε λόγο για μια «μοναδική ευκαιρία» για τις χώρες της Ευρώπης να πάρουν τον έλεγχο της μετάδοσης του κορονοϊού, έχοντας ως όπλα τα υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης λόγω εμβολιασμού και φυσικής μόλυνσης, τη χαμηλότερη μετάδοση του ιού όταν ο καιρός γίνεται θερμότερος καθώς και τα ηπιότερα συμπτώματα που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον.

«Αυτή η περίοδος υψηλότερης προστασίας θα πρέπει να θεωρηθεί ως κατάπαυση του πυρός που θα μπορούσε να μας φέρει διαρκή ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά.

Τις επόμενες εβδομάδες ο χειμώνας θα αρχίσει να υποχωρεί σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Ο Χανς Κλούγκε εκτιμά ότι το τέλος της πανδημίας είναι ορατό την Άνοιξη.

Μάλιστα τόνισε ότι ακόμα και αν προκύψει άλλη παραλλαγή, οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε θέση να το κρατήσουν υπό έλεγχο, υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες ανοσοποίησης μαζί με άλλες παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία. Πρόσθεσε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μακράς περιόδου ηρεμίας και πολύ αυξημένων επιπέδων ανθεκτικότητας του πληθυσμού σε αναζωπυρώσεις της μετάδοσης του κορονοϊού.

Είπε, ωστόσο, αυτό απαιτεί «μια δραστική και ασυμβίβαστη αύξηση της διασυνοριακής κοινής χρήσης εμβολίων», λέγοντας ότι τα εμβόλια πρέπει να παρέχονται σε όλους σε όλη την Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν. Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι εάν η πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν εμβολιαστεί, θα αυξηθούν οι πιθανότητες για εξάπλωση του ιού καθώς και για πιο θανατηφόρες και πιο μεταδοτικές μορφές του.

Πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Δανίας, έχουν εγκαταλείψει σχεδόν όλους τους περιορισμούς για τον κορονοϊό αφού δήλωσαν ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει κορυφωθεί. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, εξετάζουν τώρα εάν θα θεωρήσουν το COVID-19 ως ενδημικό ιό.