Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Η επιστροφή στα θρανία είναι προ των πυλών, καθώς τα σχολεία θα ανοίξουν όπως προβλεπόταν, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με νέο πρωτόκολλο για την προστασία από τη μετάλλαξη Όμικρον. Συγκεκριμένα, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα γυρίσουν στις σχολικές μονάδες με τη διενέργεια τριών self test για την πρώτη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι η διάθεση τους γίνεται δωρεάν σε όλα τα φαρμακεία, ενώ αυτή τη στιγμή τρεις από τους τέσσερις δικαιούχους έχουν ήδη παραλάβει τα απαραίτητα τεστ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

Αναλυτικά, με βάση το νέο πρωτόκολλο, μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν τη Δευτέρα στις τάξεις με αυξημένο testing ως εξής:

  • Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).
  • Ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.
  • Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
  • Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δύο rapid τεστ και ένα self τεστ – όλα με δική τους επιβάρυνση – την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα το rapid τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και self τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1).

Από τη δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πραγματοποιούν δύο rapid τεστ την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση της Τρίτης και της Παρασκευής εκάστης εβδομάδας.

H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν τη Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση θετικού τεστ

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για πέντε μέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από πέντε ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό self τεστ. Αν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self (ή rapid) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για πέντε μέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό self τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Αν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό self ή rapid τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες πέντε μέρες.

Υπάρχει το αναγκάιο απόθεμα self test 

Σήμερα υπάρχει δυνατότητα διάθεσης πάνω από ένα εκατομμύριο self test, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει το αναγκαίο απόθεμα για την εξυπηρέτηση όλων των δικαιούχων. Μάλιστα, οι τρεις από τους τέσσερις δικαιούχους έχουν ήδη προμηθευτεί τα απαραίτητα τεστ για την επαναλειτουργία των σχολείων από τη Δευτέρα.