Πολύτιμες συμβουλές για το ταξίδι στο εξωτερικό με αυτοκίνητο

Πολύτιμες συμβουλές για το ταξίδι στο εξωτερικό με αυτοκίνητο

Θέλετε να ταξιδέψετε με το αυτοκίνητο για να κάνετε το όνειρο ενός «road trip» πραγματικότητα, ή απλώς για επαγγελματικούς λόγους; Γνωρίζετε αν ισχύει η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση ατυχήματος εκτός συνόρων; Έχετε αποφασίσει να μετακομίσετε σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα ή να χρησιμοποιήσει το παιδί σας το δικό σας αυτοκίνητο στη χώρα που σπουδάζει;

Γι' αυτά και για άλλα ερωτήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες σχετικά με την ασφάλιση αυτοκινήτου, δίνει εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές η Ευρωπαϊκή Ένωση, στον επίσημο διαδικτυακό της τόπο. Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία των συμβουλών όπως αυτές επικαιροποιήθηκαν στις 30 Νοεμβρίου 2016:

Πότε ισχύει η ασφάλιση αυτοκινήτου;

Η ασφάλιση του αυτοκινήτου έναντι αστικής ευθύνης είναι υποχρεωτική σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και σας καλύπτει στην περίπτωση που έχετε ατύχημα που προκάλεσε φθορά στην ιδιοκτησία ή τραυματισμό τρίτου προσώπου, άλλου από τον οδηγό.

Μπορείτε όμως να έχετε συμπληρωματικά, προαιρετικές καλύψεις όπως, την ασφαλιστική κάλυψη οδηγού, ή την κλοπή του αυτοκινήτου. Δεν υπάρχουν κανόνες σχετικά με την συμπληρωματική προαιρετική ασφάλεια αυτοκινήτου που να ισχύουν σε όλη την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ελέγξετε  τους όρους και τις προϋποθέσεις με τον τοπικό σας ασφαλιστή προτού αναχωρήσετε για το εξωτερικό.

Η ασφάλισή σας θα μπορούσε να είναι περιορισμένη ως προς τον χρόνο (π.χ. για έναν μήνα στο εξωτερικό) ή ως προς την απόσταση (π.χ. 150 χλμ από τα σύνορα της χώρας σας), ή θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκλείει ορισμένες χώρες για ορισμένες κατηγορίες κινδύνου (π.χ. κλοπή). Προσοχή λοιπόν!

Αν είστε τουρίστας:

  • Η ασφάλεια αυτοκινήτου που έχετε στη χώρα σας, σάς καλύπτει σε όλη την ΕΕ σε περίπτωση που προκαλέσετε ατύχημα.
  • Αν ταξιδεύετε με ρυμουλκούμενο, πρέπει να είναι και αυτό ασφαλισμένο. Σε μερικές χώρες της ΕΕ πρέπει να έχετε ξεχωριστή ασφάλεια για το ρυμουλκούμενο. Ρωτήστε τον ασφαλιστή σας σχετικά με αυτό, προτού αναχωρήσετε για το ταξίδι σας.
  • Πρέπει πάντα να έχετε τα ασφαλιστικά σας έγγραφα μαζί σας. Αυτό θα σας διευκολύνει πολύ σε περίπτωση ατυχήματος ή ελέγχου από την αστυνομία.

Αν μετακομίζετε σε άλλη χώρα της Ε.Ε.:

  • Πρέπει να ταξινομήσετε το αυτοκίνητό σας στη χώρας της συνήθους διαμονής σας.
  • Αν η διαμονή σας είναι προσωρινού χαρακτήρα, αν είστε για παράδειγμα φοιτητής, δεν χρειάζεται να ταξινομήσετε το αυτοκίνητο στη χώρα προσωρινής διαμονής.
  • Κατά την ταξινόμηση, θα πρέπει να παρουσιάσετε αποδεικτικά στοιχεία της ασφαλιστικής σας κάλυψης. Οι αρχές ταξινόμησης πρέπει να αποδέχονται την ασφαλιστική κάλυψη από οποιαδήποτε ασφαλιστική εταιρεία: α) με έδρα ή υποκατάστημα στη συγκεκριμένη χώρα, β) χωρίς υποκατάστημα στη χώρα, αλλά εξουσιοδοτημένη να παρέχει υπηρεσίες σε αυτήν.
  • Αν μετακομίζετε σε άλλη χώρα της ΕΕ και χρειάζεται να ταξινομήσετε εκ νέου του αυτοκίνητό σας, θα πρέπει να ζητήστε από τον ασφαλιστικό σας φορέα να ελέγξει κατά πόσον το συμβόλαιό σας ισχύει στη χώρα στην οποία πηγαίνετε.
  • Μπορείτε επίσης να ασφαλίσετε το αυτοκίνητό σας σε χώρα της ΕΕ άλλη από τη χώρα διαμονής σας. Ωστόσο, θυμηθείτε να ελέγξετε κατά πόσο η ασφαλιστική σας εταιρεία παρέχει διεθνείς υπηρεσίες.

Ασφαλιστική κάλυψη αυτοκινήτου στο εξωτερικό

  • Αν έχετε ατύχημα στο εξωτερικό, εφαρμόζεται το δίκαιο της χώρας στην οποία συνέβη το ατύχημα. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία για την αξίωση αποζημίωσης μπορεί να είναι διαφορετική απ'' ό,τι στην Ελλάδα.
  • Εάν εμπλακείτε σε ατύχημα στο εξωτερικό,μην εγκαταλείψετε τον τόπο του ατυχήματος.
  • Μιλήστε με τον άλλο οδηγό και καλέστε την αστυνομία και/ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, εφόσον χρειάζεται.
  • Φροντίστε να σημειώσετε τα απαραίτητα στοιχεία του άλλου εμπλεκόμενου μέρους καθώς και τις συνθήκες του ατυχήματος.
  • Θα πρέπει να συντάξετε έκθεση ατυχήματος στον τόπο του ατυχήματος. Ο ασφαλιστής σας συνήθως σας προμηθεύει με το έντυπο δήλωσης ατυχήματος. Ορισμένες ενώσεις ασφαλιστών έχουν συντάξει ένα κοινό «Ευρωπαϊκό έντυπο δήλωσης ατυχήματος». Το έντυπο αυτό θα σας βοηθήσει να συλλέξετε γρήγορα όλα τα απαραίτητα στοιχεία και θα διευκολύνει τον διακανονισμό τυχόν ασφαλιστικών απαιτήσεων.
  • Αν εσείς και ο άλλος οδηγός συμφωνείτε σχετικά με τις συνθήκες του ατυχήματος, θα πρέπει να υπογράψετε σχετική δήλωση. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται ο διακανονισμός των ασφαλιστικών απαιτήσεων.
  • Μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να παραδεχθείτε ευθύνη. Επίσης, πρέπει να υπογράψετε την έκθεση ατυχήματος μόνο αν την κατανοείτε πλήρως.
  • Πρέπει να δηλώσετε το ατύχημα στην ασφαλιστική σας εταιρεία ακόμη και αν δεν επιθυμείτε να εγείρετε αξιώσεις.

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Μπορώ να εξακολουθώ να έχω το αυτοκίνητό μου ασφαλισμένο στην Ελλάδα, όπου ζω, ενόσω το χρησιμοποιεί ο γιος μου που σπουδάζει στην Ιταλία;  

Ακόμα κι αν το αυτοκίνητό σας εξακολουθεί να έχει άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, θα πρέπει να δείτε αν το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας καλύπτει την περίπτωση που ο πραγματικός χρήστης του αυτοκινήτου είναι μέλος της οικογενείας σας, το οποίο διαμένει σε άλλη χώρα της ΕΕ. Διαφορετικά, αν συμβεί κάποιο ατύχημα στον γιο σας στην Ιταλία, ο ασφαλιστής σας μπορεί να προβάλει το επιχείρημα ότι δεν τον ενημερώσατε για ουσιαστική μεταβολή των περιστάσεων.

Αγόρασα ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο στη Γερμανία και θα ήθελα να επιστρέψω με αυτό στην Ελλάδα. Πρέπει να το ασφαλίσω στην Ελλάδα ή στη Γερμανία;

Κανονικά, πρέπει να το ασφαλίσετε στη χώρα ταξινόμησης του αυτοκινήτου.  Ωστόσο, επειδή ζείτε στην Ελλάδα και, ενδεχομένως, το αυτοκίνητό σας θα ταξινομηθεί εκεί, θα πρέπει να πάρετε Έλληνα ασφαλιστή. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να του εξηγήσετε με σαφήνεια αν χρειάζεστε την ασφαλιστική κάλυψη από τη στιγμή που θα αγοράσετε το αυτοκίνητό σας στη Γερμανία ή από τη στιγμή της αποστολής του, εφόσον ζητήσετε να σας το στείλουν. 

Το κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη. Από τη στιγμή που έχουμε ενιαία αγορά, μπορώ να ασφαλιστώ σε άλλες χώρες της ΕΕ;  

Ο λόγος που οι τιμές διαφέρουν τόσο πολύ είναι ότι το κόστος εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις τοπικές συνθήκες κάθε χώρας, όπως τα ελάχιστα προβλεπόμενα ποσά αποζημίωσης, τους ισχύοντες κανόνες περί αστικής ευθύνης και το κόστος επισκευής των οχημάτων. Ακόμα και στο εσωτερικό μιας χώρας οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πού ζει κανείς.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες οφείλουν επίσης να συμμορφώνονται με ορισμένες νομικές υποχρεώσεις ώστε να μπορούν να ασφαλίζουν σε χώρες της ΕΕ στις οποίες δεν διαθέτουν ούτε έδρα ούτε υποκαταστήματα. Έτσι εξηγείται γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες λειτουργούν συνήθως μέσω τοπικών υποκαταστημάτων ή εταίρων, καθώς και γιατί μπορεί, στην πράξη, να μην βρίσκετε εύκολα ασφαλιστή πρόθυμο να σας προσφέρει διασυνοριακές ασφαλιστικές υπηρεσίες.

 

Το liberal.gr ανοίγει έναν κύκλο ενημέρωσης για τους αναγνώστες του με ενδιαφέροντα χρηστικά θέματα που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση, με την υποστήριξη και συνεισφορά της εταιρείας «Ευρωπαϊκή Ένωσις – ΑΣΦΑΛΕΙΑΙ ΜΙΝΕΤΤΑ».