Πολωνική προστασία του εναέριου χώρου της Σλοβακίας αν παραδώσει  αεροσκάφη της στην Ουκρανία

Πολωνική προστασία του εναέριου χώρου της Σλοβακίας αν παραδώσει αεροσκάφη της στην Ουκρανία

Η Πολωνία είναι έτοιμη να φυλάξει τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας όταν τα αεροσκάφη MiG-29 της δεύτερης καθηλωθούν, δήλωσαν την Παρασκευή οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ανοίγοντας το δρόμο για πιθανή παράδοση των σοβιετικής κατασκευής αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Η Σλοβακία, η οποία διαθέτει 12 αεροσκάφη MiG-29, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να παράσχει τα αεριωθούμενα αεροπλάνα για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι των ρωσικών δυνάμεων εισβολής  εάν μπορούσε να κανονιστεί εναλλακτική προστασία του εναέριου χώρου της. 

«Έλαβα επιβεβαίωση ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να φυλάξει τον εναέριο χώρο της Σλοβακίας από τη στιγμή που η Σλοβακία αποφασίσει να προσγειώσει αεροσκάφη Mig-29», δήλωσε ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του. Ο Ναντ πρόσθεσε  ότι πρέπει να ληφθούν νομοθετικά μέτρα για μια τέτοια κίνηση και ότι η Σλοβακία εργάζεται για αυτό το θέμα. Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλαζκζακ  δήλωσε ότι η Πολωνία μπορεί να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της στην αστυνόμευση του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής. «Αυτά τα καθήκοντα θα εκτελούνται από το έδαφος της Πολωνίας... Κατά κανόνα, θα επεκτείνουμε το πεδίο λειτουργίας της πολωνικής ομάδας καθήκοντος που χρησιμοποιεί αεροσκάφη F-16», είπε ο Μπλαζκζάκ

Οι υπουργοί δεν είπαν πότε θα ξεκινήσει η αποστολή της Πολωνίας στον εναέριο χώρο της Σλοβακίας. Η Σλοβακία αναμένει την πρώτη παράδοση αμερικανικών αεροσκαφών F-16 το 2024, από μια συνολική παρτίδα 18 που συμφώνησε να αγοράσει το 2018.