"Πόλεμος" μεταξύ Μαξίμου και Συγγρού για τον εκλογικό νόμο

"Πόλεμος" μεταξύ Μαξίμου και Συγγρού για τον εκλογικό νόμο

Θέσεις ...μάχης πήραν Μαξίμου και Νέα Δημοκρατία πρίν καν πραγματοποιηθεί το ραντεβού Τσίπρα-Μητσοτάκη την ερχόμενη Πέμπτη στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού να ξεκινήσει διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς για την συνταγμνατική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο.

Αφορμή δόθηκε απο κάποια σχόλια κύκλων της Ν.Δ. σχετικά με την  αναθεώρηση του Συντάγματος ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνάντηση με στόχο να θέσει ο ίδιος τα προς αναθεώρηση ζητήματα  «που πρώτος έχει βάλει στο τραπέζι από τον περασμένο Ιανουάριο πριν καν εκλεγεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα».

Οι ίδιοι κύκλοι απέκλειαν το ενδεχόμενο συναίνεσης για αλλαγή του εκλογικού νόμου, σχολιάζοντας πως «ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές» και προσέθεταν πως «στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές».

Στις αναφορές αυτές άμεση ήταν η απάντηση του Μέγαρου Μαξίμου που έκανε λόγο για  «Ηρωϊκές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι».

Κύκλοι κοντά στον πρωθυπουργό ανέφεραν πως "κάποιοι, φορτωμένοι με άγχος, ξεκίνησαν τα παραπολιτικά από σήμερα. Κατανοούμε την πίεση, το αδιέξοδο και τους φόβους "κύκλων" της ΝΔ» σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Ως προς τον εκλογικό νόμο, η απάντηση του Μαξίμου υπήρξε, επίσης, αιχμηρή. «Οι «κύκλοι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης διοχετεύουν, ανωνύμως, στα ΜΜΕ διάφορες ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι ("Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές"..). Τους απαντούμε: επειδή, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές, μήπως, στο μεταξύ, να σκεφτούμε με κριτήριο, τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και ποιες αλλαγές είναι ώριμες για το πολιτικό σύστημα;». 

Η συνάντηση πάντως των δύο ανδρών έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη το απόγευμα ενω οι συναντήσεις ρου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς θα ξεκινήσουν απο την ερχόμενη Τρίτη.