Ποινικός Κώδικας: Αυστηροποιούνται οι ποινές - Ισόβια για βιασμό ανηλίκου

Ποινικός Κώδικας: Αυστηροποιούνται οι ποινές - Ισόβια για βιασμό ανηλίκου

Ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που κατατέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως είχε επισημάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ορίζεται το αυστηρότερο πλαίσιο για την υφ' όρον απόλυση σε πολύ σοβαρά αδικήματα, ώστε οι καταδικασμένοι να παραμένουν για περισσότερο χρόνο στις φυλακές, τις ανθρωποκτονίες και τις σεξουαλικές κακοποιήσεις, εκσυγχρονίζεται η Ποινική Δικαιοσύνη και αναβαθμίζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.

Περιλαμβάνει τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση και η εφαρμογή του άρχισε από 1.7.2019. Την ίδια στιγμή το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει αυστηρότερο πλαίσιο για την υφ' όρον απόλυση σε πολύ σοβαρά αδικήματα.

Μάλιστα αν θύμα βιασμού είναι ανήλικος, θα επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη. 

Πλέον της αυστηροποίησης των ποινών που επέρχονται με τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου και η ανθρωποκτονία θα τιμωρείται πλέον «ανελαστικά και οριζόντια με την αυστηρότερη των ποινών, αυτή της ισόβιας κάθειρξης», ενώ  υπάρχει πρόβλεψη για τις γυναικοκτονίες.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο:

pdf