Πλεύρης: Σύντομα τα εμβόλια και για τις υπομεταλλάξεις όμικρον «4» και «5»

Πλεύρης: Σύντομα τα εμβόλια και για τις υπομεταλλάξεις όμικρον «4» και «5»

Γίνεται μια προσπάθεια για να βρεθεί μία χρυσή τομή στο θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο , δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι με τις παρεμβάσεις που γίνονται με το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη θα δοθούν περισσότερα κίνητρα στους γιατρούς για να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

« Στο πλαίσιο της ΔΕΘ επισκεπτόμαστε σήμερα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα τη Θεσσαλονίκη . Έχουμε εδώ πέρα συγκεκριμένα έργα που συνδέονται με τη Θεσσαλονίκη . Είναι το Ογκολογικό , είναι το Παιδιατρικό , είναι όλα τα ΤΕΠ των νοσοκομείων, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης, τα επιμελείται η αναπληρώτρια και έχουν μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς επίσης και όλα τα Κέντρα Υγείας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και συγκεκριμένα θέματα που έχουν να κάνουν με τη στελέχωση και ειδικά στο σκέλος των αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Γίνεται μια προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και είναι βέβαιο ότι και με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, θα υπάρχουν πολύ περισσότερα κίνητρα στους γιατρούς να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» δήλωσε ο κ. Πλεύρης , λίγο πριν την σύσκεψη που είχε στα γραφεία της 4ης ΥΠΕ με τους διοικητές των νοσοκομείων παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα, των Γενικών Γραμματέων Υπηρεσιών Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο και Μάριο Θεμιστοκλέους καθώς και του διοικητή της 4ης ΥΠΕ Δημήτρη Τσαλικάκη.

Αναφερόμενος στα επικαιροποιημένα εμβόλια για την Covid που ήδη έχουν παραλειφθεί , σημείωσε ότι αυτά αφορούν τη μετάλλαξη όμικρον 1 και ότι τις επόμενες βδομάδες θα υπάρξουν και για τις υπομεταλλάξεις την 4 και την 5. «Ήδη γίνεται η προετοιμασία. Το καλύτερο εμβόλιο είναι το εμβόλιο που υπάρχει. Οι οδηγίες είναι σαφείς, οι πολίτες οι οποίοι κινδυνεύουν είναι άνω των 60, οι ευάλωτοι πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο που υπάρχει και σε κάθε περίπτωση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια διασφαλίζουμε ακόμη καλύτερη προστασία απέναντι στον κορονοϊό» πρόσθεσε ο κ . Πλεύρης.

Σε ότι αφορά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ανάφερε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να “είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα σημειώνοντας παράλληλα ότι πλέον υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα, εμβόλια, αντιϊκά φάρμακα και μία καλύτερη γνώση για τον κορονοϊό.

Τι προβλέπεται για την αναβάθμιση του «Αγιος Παύλος»

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας νωρίτερα επισκέφτηκε το νοσοκομείο “Αγιος Παύλος” όπου συζήτησε από τον διοικητή του Οδυσσέα Κάτσακα για τα έργα που θα γίνουν για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου και την δημιουργία νέας πτέρυγας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

« Είδαμε τα σχέδια, την προμελέτη για τον « Άγιο Παύλο”. Το νοσοκομείο είναι σε μία καλή περιοχή, είναι στο δρόμο για τη Χαλκιδική, θέλουμε πάρα πολύ να το στηρίξουμε κατ΄αρχήν με την αναβάθμιση, γιατί ένα καινούργιο κτίριο θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο και χρονικά δεν μπορεί να μπει στο RRF.

Άρα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το εντάξουμε σε ένα μεταγενέστερο πλάνο. Αλλά είναι πραγματικά κάτι που το υποστηρίζουμε. Είχαμε πάρα πολύ καλή συζήτηση εκεί με το προσωπικό και πραγματικά ο “Αγιος Παύλος” έχει βάλει πάρα πολλή πλάτη και στην περίοδο του Covid αλλά και κάνοντας πάρα πολύ σημαντικά πράγματα χειρουργικά. Είναι ένα νοσοκομείο αιχμής για τη Θεσσαλονίκη ου θέλουμε πάρα πολύ να το στηρίξουμε» σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Αναφερόμενος στα έργα που θα γίνουν στο νοσοκομείο “Αγιος Παύλος” ο διοικητής του Οδυσσέας Κάτσακας σημείωσε :«Η αναβάθμιση του Νοσοκομείου περιλαμβάνει δύο σκέλη: την ανακαίνιση του κτιρίου η οποία περιλαμβάνει γύρω στα 3 με 3,5 εκ. ευρώ. Αλλάζουν όλα τα δωμάτια, πατώματα, τουαλέτες, δηλαδή γίνεται όσο το δυνατόν πιο σύγχρονο και λειτουργικό.

Επίσης τρέχει η ενεργειακή αναβάθμιση που είναι άλλα τρία εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Περιβάλλοντος. Έχουμε την προμελέτη της καινούργιας πτέρυγας με 200 σύγχρονα κρεβάτια, τα οποία πιστεύω θα λύσουν το πρόβλημα της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Επίσης, με τη βοήθεια του υπουργείου πάλι, έχουμε απομακρύνει τον αμίαντο, έχουμε πάρει 2,35 εκ. ευρώ σύγχρονα μηχανήματα από το ΕΣΠΑ, τα οποία έχουμε παραλάβει-έχουν μείνει ελάχιστα. Επίσης, με επιδότηση, οχτώ καινούργιους αναπνευστήρες για τη ΜΕΘ».