ΠΓΔΜ: Η Βουλή επικύρωσε την παραίτηση του Ν. Γκρούεφσκι

ΠΓΔΜ: Η Βουλή επικύρωσε την παραίτηση του Ν. Γκρούεφσκι

Η Βουλή της ΠΓΔΜ επικύρωσε την παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι από το πρωθυπουργικό αξίωμα της χώρας, μετά από δικό του αίτημα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τον σχηματισμό μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές στις 24 Απριλίου.

Επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι ο γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE, Έμιλ Ντιμτρίεφ, ο οποίος έλαβε πριν από λίγο από τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ακολούθως, η Βουλή της χώρας, στην οποία τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του Νίκολα Γκρούεφσκι διαθέτουν ισχυρή πλειοψηφία, αναμένεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Έμιλ Ντιμιτρίεφ. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι θα προχωρήσει τελικά στη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου, ώστε η χώρα να εξέλθει από την πολιτική κρίση και να προχωρήσει μπροστά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα, συνεδρίαση της Βουλής, όπου εξετάζεται το αίτημα των κυβερνώντων κομμάτων, VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και DUI του Αλί Αχμέτι για την διάλυση της Βουλής στις 24 Φεβρουαρίου, ώστε να τηρηθούν οι διαδικασίες για τη διάλυση του νομοθετικού σώματος 60 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, έκανε λόγο για διαδικασίες «φάρσα» από την μεριά του Νίκολα Γκρούεφσκι και αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Βουλής. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση των οργάνων του SDSM για τον καθορισμό της στάσης του κόμματος σχετικά με τις εκλογές της 24ης Απριλίου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι θα απέχει από αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ