Persona non grata η Κονιόρδου για τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Persona non grata η Κονιόρδου για τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ανασχηματισμός εν όψει, αν και κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς, και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ξεσπαθώνει. Χαρακτηρίζει, ως μη όφειλε, persona non grata την υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου και… «κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευθύνης που της έχει ανατεθεί.» Ο ΣΕΑ, υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα όπως ποτέ δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα, παίρνει μέρος στον ακήρυχτο πόλεμο ανάμεσα στην υπουργό και τη Γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ κα Μαρία Βλαζάκη, η οποία έχει τη στήριξη κάποιων σκληροπυρηνικών στελεχών του ΣΕΑ και προβαίνει σε αυτή την απαράδεκτη για κάθε σωματείο κίνηση, αιτιολογώντας την κρίση του με τη λογική του «ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει».

«Κάποιος να την σταματήσει…» Αυτός είναι ο τίτλος του δελτίου Τύπου που απέστειλε ο Σύλλογος των αρχαιολόγων που εργάζονται στο υπουργείο Πολιτισμού. Αφορμή, ο διορισμός νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων. Που όμως έγινε πριν από μήνα. Τα… αρχαιολογικά αντανακλαστικά είναι αργά, όμως όχι τόσο. Είναι προφανές πως ο ΣΕΑ θυμήθηκε την «απόλυση» του συμβουλίου για να τη χρησιμοποιήσει ώστε να ζητήσει, κατ' ουσίαν, αντικατάσταση της υπουργού. Κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Ο ΣΕΑ θυμάται διάφορα γεγονότα που έλαβαν χώρα αυτούς τους μήνες στο υπουργείο Πολιτισμού και καταλήγει στην υπεράσπιση της αποπεμφθείσας διοίκησης του ΤΑΠΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τελευταία στη σειρά ανάλογων ενεργειών, η αιφνίδια και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση αντικατάσταση του Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α., εντός του Αυγούστου, και πριν ολοκληρωθούν οι όποιες προσπάθειες είχαν δρομολογηθεί.»

Υπενθυμίζουμε πως το ΔΣ του ΤΑΠΑ δεν είχε καταφέρει να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο εισόδου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Ούτε γέμισε τα πωλητήρια με πωλητέα είδη, τα οποία αυξάνουν κατά πολύ τις εισπράξεις. Ούτε κατάφερε να λειτουργούν κυλικεία και αναψυκτήρια σε κεντρικούς αρχαιολογικούς χώρους. Όλα αυτά, η ανακοίνωση τα αγνοεί. Δεν φείδεται σχολίων όμως:

«Η αντικατάσταση του Δ.Σ. δυστυχώς συνεχίζει την αναπαραγωγή της αδιαφανούς και εν πολλοίς αυθαίρετης διαδικασίας επιλογής και παύσης μελών στον τόσο ευαίσθητο για την Αρχαιολογική Υπηρεσία Οργανισμό» σημειώνεται. «Όπως και το προηγούμενο Δ.Σ. δεν περιελάμβανε ούτε καν τα ex officio μέλη που προβλέπει ο ισχύων Οργανισμός του Τ.Α.Π.Α, έτσι και η νέα σύνθεση πάσχει, χωρίς αυτό να αποτελεί προσωπική μομφή για τα συγκεκριμένα πρόσωπα που ανέλαβαν. Η διαιώνιση εσφαλμένων διαδικασιών, εντείνει την αίσθηση απαξίωσης που επί χρόνια πλανιέται γύρω από το Τ.Α.Π.Α., καθώς φαίνεται να επιβλήθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα και κύκλους εξουσίας. Η ανάγκη θέσπισης ανοιχτών διαδικασιών, διαφανών και πάγιων κριτηρίων, βασισμένων στις πραγματικές ανάγκες ενός οργανισμού με έντονη οικονομική δραστηριότητα προβάλει πλέον αδήριτη.»

Και καταλήγουν με τη βόμβα: «Ύστερα από όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. θεωρεί πως τα έργα και οι ημέρες της κ. Υπουργού έχουν αποδείξει ότι δεν επιθυμεί την εύρυθμη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ούτε την θεσμική θωράκισή της. Την θεωρεί persona non grata και κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευθύνης που της έχει ανατεθεί.» Κάποιος πρέπει να τους μιλήσει για το unfair…

Αντιγόνη Καρατάσου

(φωτογραφία SOOC)