Περού: Μέλη των οικογενειών θυμάτων του Α. Fujimori ζήτησαν να ακυρωθεί η χάρη που του απονεμήθηκε

Περού: Μέλη των οικογενειών θυμάτων του Α. Fujimori ζήτησαν να ακυρωθεί η χάρη που του απονεμήθηκε

Οι οικογένειες των θυμάτων των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που είχαν διαπραχθεί επί των ημερών του Alberto Fujimori στην προεδρία του Περού κατέθεσαν την Παρασκευή σε ένα διεθνές δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου έχει υποβληθεί προσφυγή με σκοπό να ακυρωθεί η αμφιλεγόμενη χάρη που απονεμήθηκε στον άλλοτε αρχηγό του κράτους στα τέλη του 2017.

Ο 79χρονος Fujimori , πρόεδρος όλη τη δεκαετία του 1990, είχε εκτίσει λιγότερη από τη μισή ποινή κάθειρξης 25 ετών που του είχε επιβληθεί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του όταν ο νυν πρόεδρος, ο Pedro Pablo Kuczynski, του απένειμε χάρη.

Μολονότι οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία επέκριναν δριμύτατα την απόφαση, σχεδόν το 65% των Περουβιανών την θεώρησε ορθή, κατά μια πρόσφατη δημοσκόπηση.

Όμως η χάρη, που απονεμήθηκε παραμονή Χριστουγέννων, έβγαλε στον δρόμο χιλιάδες εξοργισμένους πολίτες που κατήγγειλαν αυτή που θεώρησαν άρνηση της δικαιοσύνης.

Ο Kuczynski, που λίγα εικοσιτετράωρα νωρίτερα είχε κερδίσει μόλις και μετά βίας τη μάχη για την παραμονή του στο αξίωμα σε μια κρίσιμη ψηφοφορία στο Κογκρέσο του Περού, αναφέρθηκε στη χάρη χαρακτηρίζοντάς την κίνηση «ανθρωπιστικού» χαρακτήρα.

Αλλά επικριτές της απόφασής του, που εμφανίστηκαν μαζί με τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων ενώπιον του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) την Παρασκευή, βλέπουν την απόφασή του υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα.

«Η χάρη αντίκειται στον νόμο, είναι ένα μέτρο ατιμωρησίας που πρέπει να ακυρωθεί», επιχειρηματολόγησε η Βιβιάνα Κριστεσέβικ, επικεφαλής του Κέντρου για τη Δικαιοσύνη και το Διεθνές Δίκαιο (CEJIL).

Η Κριστεσέβικ τόνισε ότι το σκεπτικό που πρόβαλε ο Kuczynski για να δικαιολογήσει την απονομή χάριτος και αμνήστευσης –πολλά στοιχεία για το οποίο αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά την Παρασκευή– ήταν γεμάτο ανακολουθίες και αντιφάσεις.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την κυβέρνηση του Περού αρνήθηκαν ότι η χάρη δόθηκε στο πλαίσιο ενός πολιτικού παζαριού μεταξύ του Kuczynski και της οικογένειας Fujimori , η οποία συνεχίζει να διαθέτει μεγάλη πολιτική δύναμη στο Κογκρέσο.

«Η σεναριολογία πρέπει να μείνει εκτός του δικαστηρίου», υποστήριξε ο δικηγόρος Adrian Simons.

Στα τέλη του Ιανουαρίου, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε ότι τρεις μήνες πριν απονεμηθεί η χάρη, ο Kuczynski είχε συναντηθεί με τον γιο του πρώην προέδρου, τον βουλευτή Kenji Fujimori, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο.

Στη συνάντηση, ο Kenji Fujimori προσέφερε στον Kuczynski υποστήριξη στο Κογκρέσο σε αντάλλαγμα για την απονομή χάριτος.

Ο Kenji Fujimori απομακρύνθηκε την περασμένη εβδομάδα από το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του και του οποίου ηγείται σήμερα η αδελφή του Κέικο, αφού αψήφησε τη γραμμή της παράταξης και έσωσε την προεδρία του Kuczynski τον Δεκέμβριο.

Ο δικηγόρος Simons υποστήριξε ότι οποιαδήποτε διένεξη για την απονομή χάριτος θα όφειλε να διευθετηθεί εντός των ορίων του δικαστικού συστήματος του Περού και κατήγγειλε πως το IACHR χρησιμοποιείται για να «συντομευθεί» η διαδικασία.

Εάν το δικαστήριο ταχθεί –η ετυμηγορία του αναμένεται μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες– υπέρ της ανάκλησης της χάριτος και της αμνήστευσης που χορηγήθηκε στον Fujimori , η κυβέρνηση του Περού είναι υποχρεωμένη να συμμορφωθεί προς την απόφαση αυτή.

«Ελπίζουμε ο Fujimori να επιστρέψει στη φυλακή, να εκτίσει την ποινή του», σημείωσε η Carmen Amaro, αδελφή του Armando Amaro, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε μια σφαγή του 1992 που αναφερόταν ρητά στην απόφαση καταδίκης του πρώην προέδρου.

Αυτό δεν σχετίζεται με «το μίσος, ή την εκδίκηση», αλλά με «τη δικαιοσύνη», συμπλήρωσε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP