Περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στην Καβάλα, από Ιούλιο έως Δεκέμβριο του 2015

Περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στην Καβάλα, από Ιούλιο έως Δεκέμβριο του 2015

Περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας "Απόστολος Παύλος", από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου μέχρι και τα τέλη του 2015. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πρόσφυγες κατευθύνθηκαν προς τη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας ή με τουριστικά λεωφορεία και ταξί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Παναγιώτης Τσεντεμείδης και ο εκπρόσωπος του ναυτιλιακού γραφείου "Μηλιάδη", Νίκος Μηλιάδης, η αύξηση της διέλευσης των προσφύγων ήταν σταδιακή από τα τέλη Ιουλίου, όταν κι άρχισαν τα πλοία στη γραμμή Χίο - Καβάλα να μεταφέρουν Σύριους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σταδιακά, από τους 300 - 400 πρόσφυγες ανά δρομολόγιο, που μεταφέρονταν αρχικά, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στη συνέχεια, με αποτέλεσμα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2015, με τα πλοία "Νήσος Ρόδος" και "Nissos Mykonos" να φτάνουν στην Καβάλα από 1.500 έως και 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, στο λιμάνι "Απόστολος Παύλος", είχαν αποβιβαστεί περί τους 23.000 ανθρώπους, όμως μετά τα τέλη Νοεμβρίου, ο αριθμός των προσφύγων που αποβιβάζονταν στην Καβάλα μειώθηκε αισθητά και χαρακτηριστικό είναι ότι με τα πρώτα δρομολόγια μέσα στο 2016, αυτοί μετά βίας έφτασαν τους 250-300.

Ο κ. Τσεντεμεΐδης, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, υπογράμμισε ότι ένα ποσοστό της τάξης του 70% των προσφύγων εξυπηρετήθηκε από το ΚΤΕΛ, μεταφέροντάς τους κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλονίκη, ενώ ένας σημαντικός αριθμός εξυπηρετήθηκε από τα ταξί και τα τουριστικά λεωφορεία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ σημείωσε ότι εξαιτίας της μετακίνησης των προσφύγων υπήρξε σημαντική αύξηση τους τζίρου της επιχείρησης που φτάνει ακόμα και το 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2014. Ωστόσο, σημείωσε, πως το υπεραστικό ΚΤΕΛ δρομολόγησε περισσότερα από δέκα λεωφορεία συνολικά, μεταφέροντας εντελώς δωρεάν πρόσφυγες που δεν είχαν χρήματα και χρειάζονταν να μετακινηθούν από την Καβάλα προς τη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ