Περιπολικό σκάφος για τη διακομιδή ασθενών αποκτούν τα νησιά του Αργοσαρωνικού

Περιπολικό σκάφος για τη διακομιδή ασθενών αποκτούν τα νησιά του Αργοσαρωνικού

Tην ερχόμενη Πέμπτη παραδίδεται στο υπουργείο Ναυτιλίας και στο Λιμενικό Σώμα, ένα περιπολικό σκάφος, με υγειονομικό εξοπλισμό, για την άμεση και ασφαλή διακομιδή ασθενών, από τα νησιά του Αργοσαρωνικού, με χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, από την Περιφέρεια Αττικής.

Η πράξη, με τίτλο «Προμήθεια Ενός Σκάφους Κατάλληλα Διαμορφωμένου με Υγειονομικό Εξοπλισμό», εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» 2014-2020 στο πλαίσιο των δράσεων της περιφέρειας, τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και γενικότερα, την προάσπιση της υγείας των πολιτών.

Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης με τον γγ Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ε. Κυριαζόπουλο και την αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, επισκέφθηκαν χθες το ναυπηγείο της κατασκευαστικής εταιρείας «VIKING NORSAFE LIFE-SAVING EQUIPMENT HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» στη Θήβα και επιθεώρησαν το σκάφος.

Το σκάφος θα διατεθεί στη λιμενική Αρχή της Αίγινας και είναι το δεύτερο εκ των πέντε που θα παραλάβει το Λιμενικό Σώμα. Τα υπόλοιπα χρηματοδοτούνται μέσω του Εθνικού ΠΔΕ και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Διαθέτει σύγχρονο ναυτιλιακό, μηχανολογικό και υγειονομικό εξοπλισμό, ενώ το μήκος του θα ξεπερνά τα 11 μέτρα και το πλάτος τα 3,4 μέτρα.

Έχει ναυπηγηθεί στην Ελλάδα με προδιαγραφές του Λιμενικού Σώματος και του Εθνικού Κέντρου 'Αμεσης Βοήθειας, έτσι ώστε εκτός από τις επιχειρησιακές ανάγκες να μεταφέρουν και βαριά έκτακτα περιστατικά ασθενών. Επιπρόσθετα, στις υποχρεώσεις του αναδόχου εμπίπτει η παροχή εκπαίδευσης στο πλήρωμα έκαστου σκάφους, καθώς και η εγγυημένη λειτουργία αυτού και του εξοπλισμού του για έξι έτη ή 6.000 ώρες λειτουργίας.  

Με αφορμή την επίσκεψή του στο ναυπηγείο ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δήλωσε σχετικά: «Με συγκεκριμένες δράσεις συνεχίζουμε να επενδύουμε στην προάσπιση της υγείας των πολιτών, ειδικά όσων δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε δομές υγείας». Προς την κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, και «στο πλαίσιο σειράς πρωτοβουλιών, εξασφαλίστηκε η προμήθεια του Λιμενικού με ένα σκάφος, κατάλληλο για τη διακομιδή ασθενών των νησιών του Αργοσαρωνικού σε μονάδες υγείας, άμεσα και με ασφάλεια, προκειμένου να λάβουν την αναγκαία περίθαλψη. Με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της υγείας των πολιτών θα συνεχίσουμε να προχωράμε σε ανάλογες πρωτοβουλίες».