Περιορίστηκε το μέτωπο  δυτικά από τη Ζάχουλη, παραμένει ένα μικρό προς Πευκενέα
Φωτιά στα Μέγαρα

Περιορίστηκε το μέτωπο δυτικά από τη Ζάχουλη, παραμένει ένα μικρό προς Πευκενέα

Βελτιωμένη είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση που επικρατεί στην φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά φαίνεται να έχει περιοριστεί δυτικά από τη Ζάχουλη, ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο μικρό μέτωπο κοντά στην περιοχή Πευκενέα.

Στην περιοχή αυτή την ώρα πνέουν άνεμοι με ένταση 3 μποφόρ, γεγονός που ευνοεί τις πυροσβεστικές δυνάμεις και ειδικότερα τα εναέρια μέσα που επιχειρούν εκεί.

Νωρίτερα, η φωτιά είχε φτάσει σχεδόν στις αυλές των πρώτων σπιτιών στην περιοχή Άνω Αλεποχώρι, που ξεκίνησε από  Βενίζα Μεγάρων και εκινείτο ανεξέλεγκτη, οδηγώντας τις αρμόδιες αρχές να δώσουν εντολή εκκένωσης μέσω του 112, στους κατοίκους στην περιοχή Παπαγιαννέικα και νωρίτερα στον οικισμό Ζάχουλη.

Στο πλαίσιο αυτό, εντολή εκκένωσης, μέσω του 112, με κατεύθυνση προς Μέγαρα, εστάλη στους κατοίκους στην περιοχή Παπαγιαννέικα, με κατεύθυνση προς τα Μέγαρα, καθώς η πυρκαγιά κινείτο ανεξέλεγκτη από τη Βενίζα προς το Αλεποχώρι. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη καθώς στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες και η φωτιά σχεδόν έχει φτάσει στις αυλές των πρώτων σπιτιών.

Στην περιοχή επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα, ενώ λόγω νύχτας σταμάτησαν τις πτήσεις τα εναέρια μέσα (7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό).  Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ. και η ΕΛΑΣ. 

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 13.41 το μεσημέρι και καίει εκτάσεις δασικές και γεωργικές με ακαθάριστα λιόφυτα, ενώ στο σημείο πνέουν βόρειοι άνεμοι 4-7 μποφόρ και υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες. Έχουν παραταχθεί οχήματα της Πυροσβεστικής για να μην περάσει η πυρκαγιά προς την πευκόφυτη περιοχή, ενώ κάποια έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά της φωτιάς.

Η πυροσβεστική αναφέρει ότι στα Μέγαρα έχει αλλάξει ο άνεμος και την πηγαίνει κυρίως από τη μια μεριά προς Γεράνεια, σε ήδη καμένη έκταση και από την άλλη προς Πευκενέα (αγροτικές εκτάσεις).

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το άλλο μέτωπο κινείται δυτικά από τη Ζάχουλη, καίει αγροτοδασική έκταση που περιλαμβάνει και πεύκα, ενώ οι φλόγες έχουν φτάσει στις αυλές των σπιτιών, καθώς στο σημείο υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες.

«Έχουμε αναφορές για ζημιές στα σπίτια στον οικισμό Ζάχουλη» ανέφερε στο ΣΚΑΙ, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους ενώ υπογράμμισε πως η πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη καθώς ο άνεμος δυσχεραίνει την κατάσβεση. Παράλληλα, επεσήμανε πως όλη η περιοχή είναι παρθένο δάσος.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κανάλι, οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος ανέφεραν ότι «δεν πάει καλά», η εξέλιξη της πυρκαγιάς λόγω της δυσκολίας που υπάρχει για την κατάσβεσή της. 

Στο μεταξύ, σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην ανώνυμο οδό στο ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου με σήμανση προς 'Ανω Αλεποχώρι, καθώς στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της συμβολής της με την ανώνυμη οδό προς 'Ανω Λούμπα έως το ύψος της ανώνυμου οδού προς το οικισμό Πευκενέα.

Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος  σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής, ενώ τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ο νέος συναγερμός που σήμανε η Πυροσβεστική ήταν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι όταν ξέσπασε η φωτιά περιοχή Βένιζα Μεγάρων. Μήνυμα του 112 για προληπτική εκκένωση του οικισμού Ζάχουλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετράπησαν 2 Air Tractors σε περιπολία και καταφθάνουν ένα Erickson, ένα ΑΒ215 και ακολουθούν 3 CL 215, ένα Erickson και 2 Air Τractors. 



Σύμφωνα με ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα η πυρκαγιά καίει σε αγροτοδασική έκταση ενώ έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Τελευταία ενημέρωση 17:05

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βένιζα Μεγάρων. Στο σημείο αυτή την ώρα επιχειρούν 75 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 7 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα λειτουργεί για εναέριο συντονισμό. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 13.41 το μεσημέρι και καίει αγροτοδασική έκταση, ενώ στο σημείο πνέουν βόρειοι άνεμοι 4-7 μποφόρ και υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες.

Στις 14.35 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού Ζάχουλη Μεγάρων ώστε να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον οικισμό Ζάχουλη Μεγάρων εκκενώστε τώρα προς Αλεποχώρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://bit.ly/32VyYzm».

Υπό έλεγχο το Μαρκόπουλο

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά επί της οδού Ανθέων στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας. Επιχείρησαν 10 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και δύο ελικόπτερα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα λόγω πυρκαγιάς 

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Μέγαρα έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή Βένιζα.

Συγκεκριμένα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην ανώνυμο οδό, στο ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Λούμπα και στην ανώνυμη οδό από Άνω Αλεποχώρι προς Λούμπα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση επί της οδού Ανθέων στο Μαρκόπουλο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 3:00 το μεσημέρι σε μια περιοχή όπου υπάρχουν διάσπαρτες κατοικίες. Στο σημείο επιχειρούν μέχρι στιγμής 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα, και 2 ελικόπτερα.