Πελώνη: Κλιμακωτή η προσέγγιση της κυβέρνησης - Ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του

Πελώνη: Κλιμακωτή η προσέγγιση της κυβέρνησης - Ο καθένας ας αναλάβει την ευθύνη του

«Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να ξαναπάει σε lockdown», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια άλλη φάση της πανδημίας όπου το εμβόλιο είναι η μόνη ασπίδα προστασίας των γύρω μας και αυτοπροστασίας. «Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Πελώνη συμφώνησε με την επισήμανση του καθηγητή Νίκου Σύψα ότι έχουμε δύο επιλογές: «Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε». Τόνισε επίσης ότι «ελπίζουμε ότι μέχρι τέλος καλοκαιριού να έχουμε γύρω στο 70% ανοσία», ενώ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας.

«Βρισκόμαστε σε μία άλλη φάση της πανδημίας, πρέπει όλοι να το καταλάβουμε. Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν ένα, ενάμιση χρόνο. Έχουμε το εμβόλιο το οποίο δεν υπήρχε πριν και είναι δωρεάν, καθολικό, προσβάσιμο σε όλους. Είναι η μόνη ασπίδα αυτοπροστασίας και προστασίας του περιβάλλοντός μας, μαζί βέβαια με τον συχνό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και την τήρηση των μέτρων προστασίας από όλους» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, έκανε λόγο για κλιμακωτή προσέγγιση, εξηγώντας πως «ξεκινάμε από αυτά που ανακοινώθηκαν και μετά θα υπάρξει έκδοση σχετικής ΚΥΑ.»

Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε κατηγορίες εργαζομένων η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε ότι μέχρι τις 16 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχουν τον χρόνο να κάνουν την πρώτη δόση και να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού και να ολοκληρώσουν και με τη δεύτερη δόση. Διαφορετικά, όπως είπε, θα έχουν άδεια άνευ αποδοχών.

Σε ό,τι αφορά στους υγειονομικούς, σημείωσε «υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ώστε και οι πιο δύσπιστοι να ανταποκριθούν. Έχουν δουλέψει πάρα πολύ και έχουν βάλει πλάτη, αλλά θα πρέπει να αντιληφθούν και αυτοί που είναι δύσπιστοι ή διστάζουν ότι βρίσκονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, σε χώρους υπερμετάδοσης και να αναλάβουν την ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους και απέναντι στους ασθενείς».

«Δεν μπορεί να συζητάμε μετά από 18 μήνες στην πανδημία τα αυτονόητα, από τη στιγμή που έχουμε το εμβόλιο. Ή θα εμβολιαστούμε λοιπόν ή θα νοσήσουμε. Πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη μας» τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη.

Όσον αφορά τα μέτρα για τους χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης, ανέφερε ότι από Παρασκευή θα επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας. Επίσης, είναι καθήκον του εργαζόμενου και του καταστηματάρχη να τηρηθούν τα μέτρα.  Σχολίασε, μάλιστα, ότι οι εμβολιασμένοι έχουν παραπάνω ελευθερίες.

Η Αριστοτελία  Πελώνη επισήμανε ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να ξαναπάει σε lockdown, υπογραμμίζοντας ότι όλη η προσπάθεια είναι να τιθασεύσουμε τη μετάλλαξη, να προστατευτούμε.

Επίσης η  κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν κανονικά στις τάξεις οι μαθητές και πρόσθεσε «είδα και την παρέμβαση του πρύτανη του Αριστοτελείου, που καλεί όλους τους φοιτητές να εμβολιαστούν και θα θέσει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προφανώς είμαστε υπέρ, είναι το αυτονόητο για όποιον θέλει να επανέλθουμε στην κανονικότητα».

Τέλος, σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών κάτω των 15 ετών αλλά και την επιστροφή τους στις τάξεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε πως η πρόθεση είναι να επιστρέψουν οι μαθητές κανονικά. Επίσης, οι εμβολιασμοί των παιδιών κάτω των 15 ετών είναι κάτι που συζητείται και το αξιολογούν οι επιστήμονες.

Τέλος αναφερόμενη στη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «ο κ. Τσίπρας από τη μια μιλά για «βούρδουλες» και τιμωρία και από την άλλη βγαίνει με δηλώσεις υπέρ της στήριξης των μέτρων και του εμβολιασμού, κάτι που άργησε ενάμιση χρόνο να κάνει. Δεν τοποθετείται, όμως, ξεκάθαρα για το ποια είναι η θέση του για τα συγκεκριμένα μέτρα».