Πάσχα: Τι ζητά η Εκκλησία για τη Μεγάλη Εβδομάδα, τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ

Πάσχα: Τι ζητά η Εκκλησία για τη Μεγάλη Εβδομάδα, τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ

Εκτός από τον προβληματισμό για το αν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα, οπότε θα επιτραπεί και η μετάβαση των πολιτών στα χωριά τους, ζήτημα παραμένει και το τί θα ισχύσει τις ημέρες του Πάσχα, σε ό,τι αφορά τους ναούς.

Να ανέλθει ο αριθμός των πιστών στους ναούς από έναν σε 25 τ.μ, που ισχύει σήμερα σε έναν σε 15 τ.μ, να αυξηθεί στους 100 ο μέγιστος αριθμός που προβλέπεται στους μεγάλους ναούς, από 50, να επιτραπεί κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη και την Ανάσταση, να τοποθετηθούν μεγάφωνα και να επιτραπούν οι τέσσερις λειτουργίες στο προαύλιο των ναών παρουσία πιστών ζητάει η Εκκλησία.

Σύμφωνα με τον skai.gr, τα αιτήματα αυτά προς την κυβέρνηση και την επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας έχει θέσει με επιστολή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προς την υπουργό Παιδείας στην τελευταία της συνεδρία. Όπως επισημαίνει η ΔΙΣ, θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους ανοιχτούς χώρους με αποστάσεις 2 μέτρων ανά πιστό και μάσκες και με δυνατότητα για περισσότερες από μια λειτουργίες ώστε να εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος αριθμός πιστών.

Πάντως, η Εκκλησία διευκρινίζει ότι περιφορές όπως του Επιταφίου θα γίνουν λιτά και εντός των ναών προκειμένου να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός. 

Όπως αναφέρει ο skai.gr, αίτημα της Εκκλησίας έχει φτάσει στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αλλά δεν συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο αναμένεται να συζητηθεί εντός της ερχομένης εβδομάδας. Την Τετάρτη συνεδριάζει προγραμματισμένα η ΔΙΣ, και εκκλησιαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ίσως μέχρι τότε θα έχουν δοθεί απαντήσεις στα αιτήματα της Εκκλησίας.

Ωστόσο η η νέα ΚΥΑ με τα «Εκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας», η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ αναφέρει ότι «εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα είκοσι (20) άτομα».