Παρασκευόπουλος Vs Πανούση: Μυθεύματα τα περί διαπραγμάτευσης με τρομοκράτες

Παρασκευόπουλος Vs Πανούση: Μυθεύματα τα περί διαπραγμάτευσης με τρομοκράτες

Απάντηση σε υψηλούς τόνους στον Γιάννη Πανούση έδωσε πριν από λίγο ο υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει μυθεύματα τα περι διαπραγμάτευσης με τρομοκράτες, αναφέροντας δε πως όλα τα νομοθετήματα που υπέγραψε έχουν κοινωνικό στόχο. Μιλάει επίσης για «αλήθειες που θυσιάζονται στο βωμό των σκοπιμοτήτων». Ο κ. Παρασκευόπουλος θα καταθέσει στην επιτροπή της Βουλής την επόμενη Τετάρτη:

«Όταν η αλήθεια θυσιάζεται διαρκώς στο βωμό της εντυπωσιοθηρίας και των σκοπιμοτήτων, τότε για όσους τάχθηκαν να υπηρετούν τη δικαιοσύνη οι δρόμοι είναι δύο: είτε να δαπανούν το χρόνο τους για να ανασκευάζουν τις αλλεπάλληλες συκοφαντίες, αφαιρώντας αντίστοιχο χρόνο από βασικά έργα τους, είτε να απαντούν σποραδικά αλλά με παρρησία και σαφήνεια.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν: Το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι, πρότεινε νομοθετήματα με κοινωνικούς στόχους. Για να επιτύχει στην αποστολή του χρειάστηκε, πέρα από τη μελέτη και την επεξεργασία, να ακούσει και να συζητήσει τις απόψεις αρμόδιων λειτουργών, επιστημόνων, κοινωνικών ομάδων, πολιτών ελεύθερων και κρατουμένων. Ούτε μια λέξη όμως, ούτε ένα γράμμα των νομοθετημάτων, δεν προτάθηκε, δεν γράφηκε και τελικά δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή με γνώμονα άλλο από την κοινή ειρήνη, την ασφάλεια και το κράτος δικαίου. Όσο για τα μυθεύματα περί "διαπραγμάτευσης με εγκληματίες, τρομοκράτες κλπ." θυμίζω το ευνόητο στον καθένα: άλλο να συζητά κανείς για να διασφαλίσει και να ενισχύσει τη νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και άλλο να συζητά για να μεθοδεύσει παρανομίες. Όποιος ισοπεδώνει τη διαφορά, παραγνωρίζει τόσο την αξία της δικαιοσύνης όσο και το αρνητικό βάρος της παρανομίας.

Το Υπουργείο θα συνεχίσει να είναι ανοικτό στο διάλογο για την προάσπιση και την προαγωγή της δικαιοσύνης. Όσοι επιμείνουν στη σπίλωση θα επιβεβαιώσουν απλώς την ταυτότητα του συκοφάντη».