Παραμένει η πολιτική ένταση στη Γερμανία - Ανεβάζει τους τόνους ο Χορστ Ζεεχόφερ

Παραμένει η πολιτική ένταση στη Γερμανία - Ανεβάζει τους τόνους ο Χορστ Ζεεχόφερ

Νέα διευρυμένη συνάντηση μεταξύ της καγκελάριου Μέρκελ και του υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής του κυβερνητικού εταίρου CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών και από τα δύο κόμματα, πραγματοποιείται στα γραφεία του CDU, σε ακόμα μία προσπάθεια να ξεπεραστεί η κυβερνητική κρίση που ξέσπασε με αφορμή την μεταναστευτική πολιτική.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που αναφέρουν τα ρεπορτάζ της Bild και της Augsburger Allgemeine, έχει αρχίσει να διαγράφεται η πορεία προς το συμβιβασμό. Ειδικότερα, πλέον τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας διαπραγματεύονται τη δημιουργία κέντρων για αιτούντες άσυλο στα γερμανικά σύνορα.

Ειδικότερα,  σύμφωνα με τις γερμανικές εφημερίδες συζητείται η δημιουργία «ζωνών transit» στην Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο. Εκεί θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και, εάν το αίτημά τους απορρίπτεται θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι όμως τώρα δεν φαίνεται να θέτουν εμπόδια.

Ο υπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας, Γκερντ Μίλερ, επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις εξελίξεις, λέγοντας ότι Μέρκελ και Ζεεχόφερ διαφωνούν πλέον για ένα «ελάσσων θέμα» γύρω από τις επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο. «Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τον συνασπισμό για αυτό το ζήτημα», υποστήριξε ο κ. Μίλερ προσθέτοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να συμβεί, να βάλουμε σε κρίση την Γερμανία, την Ευρώπη για αυτό». Όπως εξήγησε ο ίδιος, η διατήρηση του συνασπισμού CSU/CDU συνιστά «ύψιστη προτεραιότητα».

Λίγο νωρίτερα, το επιφανές στέλεχος του CDU Μάικ Μόρινγκ είχε αναφέρει στη δημόσια τηλεόραση ARD ότι η συμφωνία μεταξύ CDU και CSU μπορεί να επέλθει σήμερα ή αύριο, ίσως όμως και «κάποια στιγμή εντός της εβδομάδος». Από την πλευρά της όμως, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Άντρα Νάλες, δήλωσε ότι η απόφαση πρέπει να προκύψει σήμερα.

«Ελπίζω ότι θα έχει φως ακόμα όταν βγω έξω» είπε προσερχόμενος στη συνάντηση στα κεντρικά του CDU ο Χ. Ζεεχόφερ, σε σαφώς πιο ήπιο τόνο από ό,τι νωρίτερα, όταν είχε δηλώσει στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung πως «δεν θα αφήσω να με απολύσει μια Καγκελάριος η οποία είναι Καγκελάριος μόνο χάρη σε μένα». «Βρίσκομαι σε μια αδιανόητη κατάσταση. Το άτομο που βοήθησα να "ανέβει στη σέλα", με πετάει τώρα έξω», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Ζεεχόφερ είχε γίνει λίγο πριν τη συνάντησή του με την κα Μέρκελ στο γραφείο του προέδρου της γερμανικής Βουλή, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θέλησε να μεσολαβήσει προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές των κυβερνητικών εταίρων.

Οι δύο ηγέτες δεν προχώρησαν σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση υπό τον κ. Σόιμπλε, αλλά κατευθύνθηκαν στα γραφεία του CDU για τη νέα συνάντηση, ενώ έχει γίνει επίσης γνωστό ότι το βράδυ θα συναντηθούν στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδος οι ηγεσίες και των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, CDU, CSU και SPD.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η Deutsche Welle, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μιλώντας σήμερα σε συνεδρίαση του προεδρείου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι τα δύο χριστιανικά κόμματα βρίσκονται «στο χείλος του γκρεμού».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πάντως, ο Χ. Ζεεχόφερ φαίνεται να χάνει σταδιακά την στήριξη των στελεχών του του κόμματός του. «Δεν μπορούσα να δεχτώ μια παραίτηση τη νύχτα, χωρίς μια συνάντηση κορυφής. Θέλουμε σήμερα να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα από κοινού», δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ δήλωσε ότι ο κ. Ζεεχόφερ αιφνιδίασε τους πάντες όταν δήλωσε ότι προτίθεται να παραιτηθεί και διαχώρισε τη θέση του λέγοντας ότι «είμαστε πρόθυμοι για συμβιβασμό. Πρέπει κανείς να είναι έτσι στην πολιτική. Για μας δεν υπάρχει δρόμος εκτός της κυβέρνησης ή διάλυσης της συνεργασίας με το CDU».

Υπενθυμίζεται ότι χθες το βράδυ, ο Χορστ Ζεεχόφερ έδωσε τελεσίγραφο τριών ημερών στην καγκελάριο Μέρκελ προκειμένου να βρεθεί λύση στο φλέγον ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων, κάνοντας γνωστό ότι προτίθεται να παραιτηθεί τόσο από την ηγεσία του CSU όσο και από ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, οδηγώντας τη Γερμανία σε κυβερνητική κρίση.

«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες. Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», είχε δηλώσει ο κ. Ζεεχόφερ, έπειτα από περίπου 12 ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του, τα οποία, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, προσπάθησαν να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.

Διαβάστε Περισσότερα