Παραλλαγή Όμικρον: Πιθανώς αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια

Παραλλαγή Όμικρον: Πιθανώς αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια

Ελπίδες για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού γεννά δήλωση του κορυφαίου επιδημιολόγου της Νότιας Αφρικής Σαλίμ Αμπντούλ Καρίμ, σύμφωνα με την οποία, τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι πιθανόν αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης από τη νέα παραλλαγή.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο καθηγητής Καρίμ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής σύμβουλος της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής για την πανδημία, πρόσθεσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μπορούν να πουν οι επιστήμονες, αν η Όμικρον οδηγεί σε πολύ σοβαρότερα κλινικά συμπτώματα από προηγούμενες παραλλαγές του ιού.

Ωστόσο, πρόσθεσε, δείχνει όντως να είναι πιο μεταδοτική και φαίνεται ότι είναι πιο πιθανόν να προσβάλει ανθρώπους που έχουν αναπτύξει ανοσία στον ιό είτε λόγω εμβολιασμού είτε λόγω προσβολής τους από αυτόν, με λιγότερες πιθανότητες, πάντως, να νοσήσουν σοβαρά.

Η ειδικός δημόσιας υγείας Oυασίλα Τζάσατ συμπλήρωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η επαρχία Γκαουτένγκ, η αστική περιοχή στο κεντρικό τμήμα της χώρας όπου αυξήθηκαν τα κρούσματα από τότε που εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, δεν έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει αύξηση των θανάτων από COVID-19.

Η Όμικρον περιγράφηκε πρώτα στην Μποτσουάνα και μετά στη Νότια Αφρική, δήλωσε επίσης ο Αμπντούλ Καρίμ, προσθέτοντας ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν έχει σχεδόν κανένα όφελος καθώς ήδη από χθες, Κυριακή, 11 χώρες είχαν αναφέρει κρούσματά της.

Χθες, Κυριακή, Νοτιοαφρικανός γιατρός, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους που υποψιάστηκαν την παρουσία του νέου στελέχους του κορονοϊού, δήλωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον δείχνει μέχρι στιγμής να προκαλεί ήπια συμπτώματα.

Ωστόσο ο Αμπντούλ Καρίμ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κουαζούλου-Νατάλ στη Νότια Αφρική και του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ, σημείωσε ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να εξαγάγουμε οριστικά συμπεράσματα, επειδή οι γιατροί μπορούν να κάνουν σχόλια στηριζόμενοι μόνον στους ασθενείς που φροντίζουν αυτοί.

"Όσον αφορά την κλινική εικόνα, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία", υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής κάνει ό,τι μπορεί για να προετοιμάσει τις εγκαταστάσεις του συστήματος υγείας ώστε να αντιμετωπίσουν τη νέα παραλλαγή Όμικρον, δήλωσε παράλληλα κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε διαδικτυακά ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής.

"Δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού. Το έχουμε ξαναπεράσει", σημείωσε ο Τζο Φάαλα, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα έχει ήδη αντιμετωπίσει την εμφάνιση των παραλλαγών Βήτα και Δέλτα.

"Τις προσεχείς μέρες ή τις προσεχείς εβδομάδες, οι επιστήμονές μας θα έχουν τις απαντήσεις", συνέχισε.