Παραιτούνται οι εισαγγελείς – Καταρρέει η σκευωρία για Novartis

Παραιτούνται οι εισαγγελείς – Καταρρέει η σκευωρία για Novartis

Του Τάσου Ευαγγελίου

Έναν χρόνο μετά ακριβώς στην επέτειο που η σκευωρία για τη Novartis ελάμβανε επίσημη μορφή καταρρέει. Οι εισαγγελείς παραιτούνται ενώ τα σενάρια που εξυφάνθηκαν και ενέπλεξαν και το FBI πέφτουν στο κενό και μάλιστα έχοντα προκαλέσει αντιδράσεις στην πλευρά των ΗΠΑ.  

Η κυβέρνηση διαπιστώνει πως η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια, αφού και τότε και τώρα το Σκοπιανό είναι στην πρώτη γραμμή.

Το δήθεν σκάνδαλο της Novartis έναν χρόνο πριν έβγαινε στο προσκήνιο την επομένη ενός μεγάλου σε όγκο συλλαλητηρίου στην Αθήνα για το Σκοπιανό. Υπουργοί της Κυβέρνησης δήλωναν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους και επικαλούνταν τη δικαιοσύνη αλλά και τις έρευνες των εισαγγελικών αρχών σε συνδυασμό με διάφορες πληροφορίες περί εμπλοκής του FBI, το οποίο διέθετε στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα.

Διασύρθηκαν πολιτικά πρόσωπα, δύο πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο νυν διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στην επέτειο της σκευωρίας, και εν μέσω αντιδράσεων για το Σκοπιανό, η σκευωρία καταρρέει παρά τις προσπάθειες που γίνονται να παραμείνει στο προσκήνιο μέσα από καταγγελίες και αναφορές σε στοιχεία των Αμερικανών.

Και αυτό την ώρα που παραιτούνται εισαγγελείς. Χθες έγινε γνωστό ότι ο εποπτεύων την εισαγγελία διαφθοράς, Γ. Αγγελής παραιτήθηκε από τη θέση αυτή, με την πολιτική ηγεσία να κάνει λόγο για δυσαρέσκεια ως προς τους χειρισμούς του και να επιχειρείται να του χρεωθεί πως δεν παρέλαβε για τυπικούς λόγους στοιχεία από το FBI.

Την ίδια όμως στιγμή αποκαλύπτεται πως στις HΠΑ επικρατεί δυσαρέσκεια για την ελληνική πλευρά. Η εμπλοκή του FBI και οι διαρκείς αναφορές σε στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα που διαθέτει και δεν έχει δώσει στην ελληνική πλευρά έχουν ενοχλήσει.

Μάλιστα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, φέρεται διατεθειμένος ακόμη και να προχωρήσει σε ανοιχτή διάψευση αν συνεχιστεί αυτή η τακτική που αφορά στο FBI. Πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι ο Αδ. Γεωργιάδης είναι ενήμερος για αυτή την εξέλιξη ενώ έχει δει ο ίδιος έγγραφο του FBI που αντιδρά στην προσπάθεια εμπλοκής του στην ελληνική έρευνα .

Κυρίως όμως διαψεύδει ότι διαθέτει στοιχεία που εμπλέκουν ελληνικά πρόσωπα γεγονός που τινάζει στον αέρα και τις τελευταίες προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη από την πλευρά της κυβέρνησης μέσω διαρροών και αναφορών σε φίλα προσκείμενα ΜΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση η παραίτηση του κ. Γ. Αγγελή από τη θέση του εποπτεύοντος της εισαγγελίας διαφθοράς έρχεται να προστεθεί σε αυτή του κ. Γ. Παπαγεωργίου, του προκατόχου του στην ίδια θέση που είχε παραιτηθεί για προσωπικούς λόγους

Υπενθυμίζεται ότι από την Εισαγγελία διαφθοράς έχει παραιτηθεί και η κ. Ελ. Ράικου που αντικαταστάθηκε από την κ. Τουλουπάκη. Η κ. Ράικου έχει καταγγείλει πως δεχόταν πιέσεις και έχει κάνει λόγο για τον «Ρασπούτιν» της κυβέρνησης φωτογραφίζοντας συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος.