Παπαθανάσης για αναπτυξιακό: Δημιουργούμε την Ελλάδα της ανάπτυξης

Παπαθανάσης για αναπτυξιακό: Δημιουργούμε την Ελλάδα της ανάπτυξης

Με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις, Νίκο Παπαθανάση, να υποστηρίζει ότι με τον νέο αναπτυξιακό νόμο δημιουργείται η Ελλάδα της εργασίας, του μέλλοντος και της προοπτικής και να δίνει έμφαση ότι το 97% των επενδυτικών σχεδίων απευθύνονται στην περιφέρεια, άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η επεξεργασία του αναπτυξιακού νομοσχεδίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης έκανε λόγο για «ένα πολύ σημαντικό, ευέλικτο, αποτελεσματικό νομοσχέδιο, φιλικό προς τους επενδυτές». Ταυτόχρονα στάθηκε ιδιαίτερα ότι το 97% των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου απευθύνονται στην περιφέρεια. «Ο νέος περιφερειακός χάρτης, δίνει σημαντική αύξηση στο ποσοστό ενίσχυσης της περιφέρειας. Πρώτη φορά γίνεται η περιφέρεια ελκυστικός επενδυτικός προορισμός» σημείωσε.

«Υπάρχει μια τεράστια αλλαγή του παραγωγικού πλούτου. Για αυτό είναι σημαντική η ανάγκη να προχωρήσει και να επισπευθεί ένα επενδυτικό σχέδιο για να μην ταλαιπωρείτε ο επενδυτής για δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει την διαδικασία. Κάθε επένδυση σημαίνει νέες θέσεις εργασίας. Και εμείς, θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα έναν πιο φιλικό επενδυτικό προορισμό. Θα δουλέψουμε στη συχνότητα της ανάπτυξης ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να μην ταλαιπωρούνται και κυρίως να μην τους αγκαλιάζει θανάσιμα η γραφειοκρατία», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μίλησε δε, για «εξαντλητική διαβούλευση που προηγήθηκε του νομοσχεδίου, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς με την κατάθεση προτάσεων από όλους τους εταίρους».

«Ξεκινήσαμε μια μακράν και εξαντλητική διαβούλευση για να είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε ένα νόμο ισχυρό, αναπτυξιακό, που θα πάει την Ελλάδα εκεί που την οραματίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ανάπτυξη, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην επιστροφή του brain drain. Πιστεύουμε ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα δώσει νέα χαρακτηριστικά στις επενδύσεις. Θα ενσωματώσει στην εθνική στρατηγική τα ιδιαίτερα καθεστώτα που δεν υπήρχαν, χωρίς να αποκλείουν κανένα. Ξεκινά η νέα μεγάλη πρόκληση για την πατρίδα, χωρίς τη γραφειοκρατία που σκοτώνει και χωρίς ταλαιπωρία των επενδυτών, ώστε κανένας να μην υπάρχει που να μην μπορεί να ολοκληρώνει το επενδυτικό του σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαθανάσης στάθηκε ιδιαίτερα στα ειδικά καθεστώτα που δημιουργούνται για πρώτη φορά με το νέο νόμο, ενώ τόνισε ότι «μέσα από το νομοσχέδιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη δίκαιη ανάπτυξη με σημαντικά ποσοστά για τις μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να λαμβάνουν και το 100% της επιχορήγησης». Τέλος, ο κ. Παπαθανάσης μίλησε για τέσσερεις καινοτομίες του νομοσχεδίου που είναι, όπως είπε:

  • Τα θεματικά καθεστώτα που εξειδικεύουν την πολιτική που θέλει να ασκήσει η κυβέρνηση.
  • Το γεγονός ότι η αίτηση, η υπαγωγή και η πληρότητα του επενδυτικού σχεδίου γίνεται αυτόματα, μέσα από ένα σύγχρονο ευέλικτο αποτελεσματικό και υγιές σύστημα, δημιουργώντας έτσι ένα αίσθημα δικαίου και εμπιστοσύνη του επενδυτή προς την πολιτεία χωρίς να χρειάζεται να περιμένει δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
  • Για πρώτη φορά δίνονται κίνητρα, πέραν των επιδοτήσεων και των χρηματοδοτήσεων, όπως οι φοροαπαλλαγές.
  • Δημιουργείται ένα σύγχρονο γρήγορο ευέλικτο πληροφοριακό σύστημα.

«Επιταχύνοντας τα θεματικά καθεστώτα δημιουργούμε τις συνθήκες μιας ισχυρής ανάπτυξης, με στρατηγικές επενδύσεις. Δημιουργούμε την Ελλάδα που θέλουμε, την Ελλάδα της ανάπτυξης, της εργασίας του μέλλοντος και της προοπτικής», κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.