Πάνω από $1,3 εκατ. πλήρωσε το FBI για το «ξεκλείδωμα» του iPhone

Πάνω από $1,3 εκατ. πλήρωσε το FBI για το «ξεκλείδωμα» του iPhone

Πάνω από 1,3 εκατ. δολάρια πλήρωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ για να «ανοίξει» το iPhone των βομβιστών του Σαν Μπερναντίνο, σύμφωνα με το Reuters. 

Ο διευθυντής του FBI, James Comey, αρνήθηκε να αποκαλύψει το ακριβές ποσό, ωστόσο σημείωσε ότι ήταν μεγαλύτερο από τον μισθό που θα λάβει στα επόμενα επτά χρόνια και τέσσερις μήνες που θα κατέχει αυτή τη θέση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του FBI και του Γραφείου Προϋπολογισμού των ΗΠΑ, ο μισθός του επικεφαλής του FBI ετησίως φθάνει (ως τον Ιανουάριο του 2015) τα 183.300 δολάρια. Χωρίς αυξήσεις ή bonus, οι απολαβές του Comey φτάνουν τα 1,34 εκατ. δολάρια για το υπόλοιπο της θητείας του.

Αυτό δείχνει ότι το FBI πλήρωσε το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί ποτέ και ανακοινωθεί επισήμως για εργασίες «χακαρίσματος».

Σε ομιλία του στο Aspen Security Forum στο Λονδίνο, ο Comey ερωτηθείς για το ποσό, σχολίασε επίσης ότι «κατά τη γνώμη μου, άξιζε τον κόπο».

Επίσης, τόνισε ότι το software που χρησιμοποιήθηκε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα iPhone 5C που λειτουργούν το λογισμικό IOS 9.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «ξεκλείδωσε» τον Δεκέμβριο, χρησιμοποιώντας τη βοήθεια άγνωστου τρίτου μέρους, το κινητό του Rizwan Farook, ενός εκ των βομβιστών του Σαν Μπερναντίνο, αποσύροντας τις κατηγορίες κατά της Apple, η οποία αρνήθηκε να συνεργαστεί για να αποσπάσει δεδομένα από τη συσκευή, και αφήνοντας την ευρύτερη διαμάχη για την κρυπτογράφηση άλυτη.