Παλαιστίνη: Επαφές Αμπάς με Ισραηλινούς ηγέτες πριν από την επίσκεψη Μπάιντεν

Παλαιστίνη: Επαφές Αμπάς με Ισραηλινούς ηγέτες πριν από την επίσκεψη Μπάιντεν

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς πραγματοποίησε συναντήσεις και είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με Ισραηλινούς ηγέτες σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εντάσεις και να συντονίσει τα μέτρα ασφαλείας λίγες μέρες πριν από την πρώτη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ Άιζακ Χέρτζογκ και ο πρωθυπουργός Γιάιρ Λαπίντ είχαν ξεχωριστές επαφές με τον Aμπάς την Παρασκευή, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, έπειτα από τη συνάντηση μεταξύ του Αμπάς και του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντζ στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη την Πέμπτη.

Ο Λάπιντ και ο Αμπάς συζήτησαν «τη συνέχιση της συνεργασίας και την ανάγκη διασφάλισης ησυχίας και ηρεμίας», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού, στην πρώτη συνομιλία μεταξύ των δύο αφότου ο Λάπιντ ανέλαβε ως προσωρινός πρωθυπουργός στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.

Ο Γκαντς ανέφερε στο Twitter ότι η συνάντηση της Πέμπτης "διεξήχθη με θετικούς όρους" και οι δυο τους συζήτησαν τις προκλήσεις για τους πολίτες και την ασφάλεια στην περιοχή.

«Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε στενό συντονισμό για την ασφάλεια και να αποφύγουμε ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια», είπε ο Γκαντς.

Ο Αμπάς «τόνισε τη σημασία της δημιουργίας ενός πολιτικού ορίζοντα, του σεβασμού των υπογεγραμμένων συμφωνιών και της παύσης ενεργειών και μέτρων που οδηγούν στην επιδείνωση της κατάστασης», ανέφερε σε tweet ο Χουσεΐν αλ-Σέιχ, ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ο Αμπάς τόνισε επίσης τη σημασία της ύπαρξης «ήρεμης ατμόσφαιρας πριν από την επίσκεψη Μπάιντεν, την οποία χαιρετίζουμε».

Η Παλαιστινιακή Αρχή ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση σε περιοχές της Δυτικής Όχθης. Οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ με στόχο την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη κατέρρευσαν το 2014 και δεν δείχνουν σημάδια αναβίωσης.

Στο μεταξύ, η Τζιχάντ καταδίκασε τη συνάντηση της Πέμπτης σε ανακοίνωσή της.

«Η επιμονή σε συναντήσεις επικοινωνίας και ασφάλειας εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα σχέδια του εχθρού (Ισραήλ) και του δίνει ελεύθερα χέρια να εξασκήσει την επιθετικότητα στην οποία υφίσταται καθημερινά ο λαός μας», ανέφερε.